Великобритания, САЩ и Канада обявиха нови санкции срещу Иран след атаката му срещу Израел по-рано този месец, съобщава в. "Политико".

Министерството на външните работи на Обединеното кралство вчера заяви, че новите наказателни мерки са насочени към иранската индустрия за дронове и ракети, като удря лица и компании, "тясно свързани" с производството на ирански дронове.

На две лица ще бъдат наложени забрана да пътуват до Великобритания и замразяване на активи, а четири компании са обект на замразяване на активи.

Евродепутатите осъдиха атаката на Иран срещу Израел и призоваха за санкции

Евродепутатите осъдиха атаката на Иран срещу Израел и призоваха за санкции

Настоява и за освобождаването на моряците, включително българските, държани от хусите

Министерството на финансите на САЩ на свой ред съобщи, че "санкционира над една дузина юридически лица, физически лица и кораби, които са изиграли централна роля в улесняването и финансирането на тайната продажба на ирански безпилотни летателни апарати".

"Опасната атака на иранския режим срещу Израел рискува хиляди цивилни жертви и по-широка ескалация в региона", подчерта британският външен министър Дейвид Камерън. "Днес Обединеното кралство и нашите партньори изпратиха ясно послание - ще потърсим отговорност от виновниците за дестабилизиращото поведение на Иран".

Великобритания и САЩ наложиха санкции на Иран и миналата седмица, като те отново бяха свързани най-вече с производството на ирански дронове. Санкциите не са насочени към доходоносната петролна индустрия на Иран.

Вчера британското правителство обяви, че планира да разшири търговските санкции срещу Иран със забрани върху износа на компоненти, използвани в производството на дронове и ракети.

Иран съжалява за санкциите на ЕС - трябвало да са срещу Израел

Иран съжалява за санкциите на ЕС - трябвало да са срещу Израел

Ислямската република действала при самоотбрана