Съединените щати обявиха нови санкции срещу Иран, съобщава "Ройтерс".

Те са насочени към производството на невъоръжени летателни апарати.

Ходът идва след нападението на Техеран срещу Израел, а президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че лидерите на страните от Г-7 са се ангажирали да действат заедно, за да увеличат икономическия натиск върху ислямската република.

Байдън посочи, че Съединените щати и техните съюзници са помогнали на Израел да отблъсне удара с ракети и дронове на 13 април и сега държат Иран отговорен с новите наказателни мерки и контрола върху износа.

"Санкциите са насочени към лидери и образувания, свързани с Ислямския революционен гвардейски корпус, Министерството на отбраната на Иран и програмата за ракети и дронове на иранското правителство, които позволиха това нагло нападение", отбеляза американският президент.

Иран твърди, че е предупредил САЩ за атаката срещу Израел

Иран твърди, че е предупредил САЩ за атаката срещу Израел

Техеран е дал да се разбере на Вашингтон, че американските бази и интереси в региона няма да бъдат атакувани

Великобритания също обяви, че въвежда санкции срещу Иран в координация с Вашингтон.

"Поведението на Иран е неприемливо", заяви британският външен министър Дейвид Камерън в кулоарите на среща на външните министри от Г-7 в Италия.

"Това е послание към Израел, че искаме да изиграем своята роля в създаването на координирана стратегия, която да се справи с агресията на Иран", добави той.

Министерството на финансите на САЩ съобщи, че мерките са насочени към 16 физически лица и две организации, позволяващи производството на дронове в Иран, включително типове двигатели, които задвижват иранските модели "Шахед", използвани при атаката на 13 април.

Техеран твърди, че е извършил атаката като отмъщение за предполагаем израелски удар срещу иранското консулство в Дамаск на 1 април, при който бяха убити двама генерали и няколко други служители.

Израел превъзхожда Иран във въздуха, но на висока цена

Израел превъзхожда Иран във въздуха, но на висока цена

Атаката на Техеран вероятно е възлизала на между 80 и 100 милиона долара, но отблъскването ѝ е струвало на Израел и неговите съюзници около 1 милиард долара

Израел се зарече, че ще отвърне на безпрецедентното нападение с ракети и дронове от Иран.

По-рано днес високопоставен командир на Иранската революционна гвардия заяви, че ислямската република може да преразгледа своята "ядрена доктрина" след израелските заплахи.

Вчера лидерите на страните от Европейския съюз също решиха да засилят санкциите срещу Иран, след като атаката на Техеран срещу Израел породи опасения за по-широк конфликт в Близкия изток.

Израел към Иран: Няма кой да ни спре, за да ви ударим

Израел към Иран: Няма кой да ни спре, за да ви ударим

Заплаха за реванш