Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир-Абдолахян каза в четвъртък, че Техеран е информирал САЩ за атаката срещу Израел през уикенда, предава Анадолската агенция (АА).

"Информирахме Америка, когато беше взето решението за необходимия отговор на израелския режим в рамките на международното право и легитимната отбрана", каза Амир-Абдолахян пред държавната информационна агенция IRNA.

Иран отприщи масирана атака с дронове и ракети срещу Израел в събота, която Техеран каза, че е в отговор на нападението на 1 април срещу неговото консулство в Сирия, при което бяха убити най-малко 13 души, включително седем високопоставени военни съветници.

"Изпратихме съобщение до Съединените щати, в което им казахме за операцията, и друго съобщение в ранната сутрин в неделя, че не очакваме допълнително напрежение в региона", каза Амир-Аболахян.

Според него, Техеран ясно е сигнализирал на Вашингтон, че американските бази и интереси в региона няма да бъдат атакувани, "освен ако Вашингтон не води война в подкрепа на израелския режим".

Министърът на външните работи каза, че съобщенията на Иран, предадени на САЩ чрез швейцарското посолство, което представлява интересите на САЩ в Иран, и официалните дипломатически канали имат за цел да "създадат правилно разбиране за действията на Иран и да предотвратят ескалацията на напрежението и кризата в региона".

Израел превъзхожда Иран във въздуха, но на висока цена

Израел превъзхожда Иран във въздуха, но на висока цена

Атаката на Техеран вероятно е възлизала на между 80 и 100 милиона долара, но отблъскването ѝ е струвало на Израел и неговите съюзници около 1 милиард долара