Остарялата противовъздушна отбрана прави Иран уязвим за израелска атака, в случай че премиерът Бенямин Нетаняху реши да пренебрегне глобалния натиск да не отмъщава директно за безпрецедентното нападение с дронове и ракети, съобщава "Ройтерс".

Като се изключат по-високата дипломатическа и стратегическа цена, която вероятно ще бъде най-силното възпиращо средство за евентуален контраудар, експертите считат, че Израел няма да се затрудни да порази цели в Иран, който разполага с остарели военновъздушни сили и местни системи за противовъздушна отбрана, основани на остарели руски модели.

Атаката на Техеран през уикенда показа както силата на въздушното му въоръжение, така и изключителните отбранителни системи на Израел, благодарение на които стотиците балистични и крилати ракети и дронове, изстреляни срещу страната, причиниха само минимални щети.

Иран е "суперсила в тактическите балистични ракети и дроновете", заяви Звика Хаймович, бивш шръководител на израелската противовъздушна отбрана.

Армията на Иран е готова за всякакви атаки на Израел

Армията на Иран е готова за всякакви атаки на Израел

Техеран обещава сериозен отговор на израелско нападение

Не така обаче стои въпросът с иранската противовъздушна отбрана, която до голяма степен е изградена на основата на руски зенитно-ракетни системи С-200 и С-300 или набор от местно произведени еквиваленти, като Бавар-373, Кордад, Раад, Саяд и Талаш, както и на стари американски и руски бойни самолети, някои от които са от времето на шах Мохамед Реза Пахлави през 70-те години на ХХ в.

Подобни системи са разположени в Сирия от 2015 г., което дава на израелските пилоти дългогодишен опит в справянето с тях.

"Нашите и коалиционните военновъздушни сили летяха в тази среда. Те знаят как да се справят ефективно с тази система", изтъкна Хаймович и допълни, че това няма да е основното предизвикателство по отношение на Иран.

Сидхарт Кауша, научен сътрудник в Кралския обединен стратегически институт в Лондон, заяви, че основното предизвикателство за Израел може да е не избягването на ракетите земя-въздух на Иран, а възможността да нанесе успешни удари по военни бази в западната и южната част на страната, изискватщи използване на проникващи бомби.

Кауша посочи, че израелските самолети, като стелт изтребителя F-35, които могат да пробият противовъздушната отбрана на Иран, обикновено носят по-малки боеприпаси. Срещу цели дълбоко в иранска територия обаче може да са необходими по-големи боеприпаси. Това би означавало, че може да се наложи те да се пренасят външно на самолети като F-16, което ги прави по-лесно откриваеми за радарите. От съображения за сигурност е по-вероятно пилотите да ги изстрелват от по-големи разстояния.

Израел към Иран: Няма кой да ни спре, за да ви ударим

Израел към Иран: Няма кой да ни спре, за да ви ударим

Заплаха за реванш

"Противовъздушната отбрана на Иран със сигурност не е непробиваема за тези самолети, но това повишава риска от загуби и капацитетът на Иран - поне на теория - да прехване част от боеприпасите, се увеличава", отбеляза експертът.

Дали Израел е готов да рискува директен удар, ще зависи отчасти от това доколко е уверен, че може да осуети по-нататъшни атаки от Иран, който определи обстрела през уикенда като отмъщение за смъртоносния израелски удар срещу неговите генерали в Сирия.

По-нататъшна ескалация може да накара Иран да избере по-мощни оръжия от арсенала си, който според анализаторите включва над 3500 ракети и няколко хиляди дронове.

Многослойната противовъздушна отбрана на Израел е изградена около системите "Стрела" за голяма надморска височина, използвани успешно през уикенда, "Прашката на Давид" със среден обсег и системата "Железен купол" с малък обсег, която е предпазила страната от хиляди ракети, изстреляни от Газа и Ливан.

Те обаче не са евтини.

Бенямин Нетаняху: Израел ще взема собствени решения за това как да се защити

Бенямин Нетаняху: Израел ще взема собствени решения за това как да се защити

Президентът на Иран предупреди, че и най-малкият удар от страна на Израел ще доведе до отговор

Въпреки че израелските официални лица не дават подробности, според изчисленията на редица анализатори цената на атаката на Иран вероятно е възлизала на между 80 и 100 милиона долара, но отблъскването ѝ е струвало на Израел и неговите съюзници около 1 милиард долара.

Проблемите, които в момента изпитва Украйна при осигуряването на резервни боеприпаси, подчертаха дългосрочното въздействие върху въздушната отбрана, подложена на непрекъснати атаки от Иран или подкрепяната от него групировка "Хизбула" в Ливан, която разполага с арсенал от хиляди ракети.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън призова Конгреса да приеме пакет от помощи, който да попълни противовъздушната отбрана на Израел.

Бригаден генерал Дорон Гавиш, началник на оперативната група за противовъздушна отбрана на Израел, заяви, че Израел работи извънредно, за да възстанови запасите си в подготовка за нова възможна атака от Иран или негови проксита.

Иран направи това, което никой не посмя - прекрои правилата на играта срещу САЩ и Израел

Иран направи това, което никой не посмя - прекрои правилата на играта срещу САЩ и Израел

Двата ирански отговора, въпреки техните умишлени ограничения, демонстрират способността на Техеран да се противопостави на голяма глобална сила

Ако израелците трябваше да се изправят сами срещу Иран в бъдещ конфликт, те биха могли да използват системите "Железен купол" и "Прашката на Давид" като по-икономични резервни варианти: всички ракети, които може да бъдат пропуснати от "Стрелата", биха могли да бъдат унищожени от системите на по-ниска височина.

Амос Ядлин, пенсиониран генерал от израелските военновъздушни сили и началник на военното разузнаване, прогнозира, че Израел няма да разчита на защитата си, за да отблъсква атаки, а ще вземе мерки, за да премахне заплахата.

"Иран не е единствената страна, която знае как да атакува", подчерта той. "Израел има значителни офанзивни възможности. Няма да има ситуация, в която Израел просто се защитава, докато Иран нанася удари".