Искам да стане ясно - ние ще вземем свои собствени решения и държавата Израел ще направи всичко необходимо, за да се защити, заяви днес израелският премиер Бенямин Нетаняху на среща с външните министри на Германия и Великобритания, като е благодарил на Дейвид Камерън и Аналена Баербок за тяхната подкрепа. Това съобщават от Reuters.

Ескалацията няма да послужи на никого, нито за сигурността на Израел, нито за многото десетки заложници, които все още са в ръцете на Хамас, нито на страдащото население на Газа, нито на многото хора в Иран, които сами страдат от режима, или на страните в региона, които просто искат да живеят в мир, заяви Аналена Баербок.

Президентът на Иран Ебрахим Раиси предупреди, че и най-малкият удар на Израел на иранска територия ще доведе до "масивен и суров" отговор. Той посочи, че атаката през уикенда е била ограничена и че ако Иран е искал да извърши по-голяма атака, "нищо няма да остане от ционисткия режим".

Вашингтон съобщи, че планира да наложи нови санкции, насочени към програмата за ракети и дронове на Иран през следващите дни и очаква съюзниците му да последват примера му.

САЩ, ЕС и Г-7 обявиха планове за обмисляне на по-строги санкции срещу Иран, с цел да смекчат възможните действия от страна на Израел.

Припомняме, по-рано днес Дейвид Камерън посочи, че вече е очевидно, че Израел планира да отвърне на ударите, които Техеран нанесе в събота в отговор на предполагаем израелски въздушен удар.

Иранските ракети и дронове, изстреляни в събота, бяха свалени предимно от Израел и неговите съюзници и не причиниха смъртни случаи. Въпреки това от Иран твърдят, че смятат въпроса за приключен, но ще отвърнат отново, ако Израел го направи.

Армията на Иран е готова за всякакви атаки на Израел

Армията на Иран е готова за всякакви атаки на Израел

Техеран обещава сериозен отговор на израелско нападение