Израел e твърдо решен да отвърне на масираната атака на Иран, каза британският външен министър Дейвид Камерън по време на посещение в Израел в сряда, предава "Ройтерс".

Световните сили се стремят да предотвратят по-широка ескалация на конфликта в Близкия изток след атаките на Иран в събота вечерта, когато Техеран за първи път директно атакува Израел след десетилетия на конфронтации чрез подставени лица и прокси групировки в региона.

Иран започна атаките в отговор на предполагаем израелски въздушен удар срещу комплекса на посолството му в Дамаск на 1 април, при който бяха убити двама генерали и няколко други ирански офицери.

Иранските ракети и дронове, изстреляни в събота, бяха свалени предимно от Израел и неговите съюзници, като не причиниха смъртни случаи, а само незначителни щети. Но Израел казва, че трябва да отмъсти, за да запази доверието в своите възпиращи средства. Иран казва, че счита въпроса за приключен засега, но ще отвърне отново, ако Израел го направи.

"Ясно е, че израелците са взели решение да действат", каза Камерън пред репортери в началото на посещението си в Йерусалим. "Надяваме се да го направят по начин, който възможно най-малко да ескалира конфликта."

Армията на Иран е готова за всякакви атаки на Израел

Армията на Иран е готова за всякакви атаки на Израел

Техеран обещава сериозен отговор на израелско нападение

Вашингтон и други западни правителства се надяват, че новите икономически санкции срещу Иран ще помогнат да убедят Израел да ограничи обхвата на своето отмъщение. Камерън каза, че Великобритания иска да види координирани санкции срещу Иран от Г-7, които се срещат тази седмица в Италия.

"Трябва да им бъде дадено ясно и недвусмислено послание от Г-7", каза той.

Вашингтон планира да наложи нови санкции, насочени към програмата за ракети и безпилотни самолети на Иран през следващите дни и очаква съюзниците му да последват примера, каза съветникът по националната сигурност Джейк Съливан в изявление във вторник.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел, говорейки в Брюксел след извънредна видеоконференция на външните министри на ЕС, каза, че някои държави-членки са поискали разширяване на санкциите срещу Иран.

"Джерусалем пост": Армията на Израел е готова да отговори на Иран. Чака се датата

"Джерусалем пост": Армията на Израел е готова да отговори на Иран. Чака се датата

Ново напрежение