Атаката на Иран срещу Израел миналия уикенд и финансирането на въоръжени групировки в Газа, Ливан, Йемен и Ирак заплашват стабилността в Близкия изток и могат да причинят икономически последици, предупреди във вторник министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, цитирана от "Ройтерс". 

Йелън осъди атаката на Иран и неговите поддръжници, като каза, че Министерството на финансите ще използва правомощията си за санкции и ще работи със съюзниците, за да "продължи да прекъсва злонамерената и дестабилизираща дейност на иранския режим".

Министърът на финансите направи коментарите си по време на пресконференция на срещите на Международния валутен фонд и Световната банка тази седмица, които събират висши финансови служители във Вашингтон от цял ​​свят.

Съединените щати използват финансови санкции, за да изолират Иран и да нарушат способността му да финансира прокси групи и да подкрепя войната на Русия в Украйна, каза Министерството на финансите.

Министерството на финансите е съставило списък от повече от 500 физически и юридически лица, свързани с финансирането на тероризъм от иранския режим и неговите подставените лица, заяви Йелън.

Санкциите обхващат и програмите на Иран за безпилотни самолети и ракети, както и неговото финансиране на палестинската въоръжена групировка "Хамас", хусите в Йемен, Хизбула в Ливан и иракските милиционерски групи, каза тя.

"От атаката този уикенд до атаките на хусите в Червено море, действията на Иран застрашават стабилността на региона и могат да причинят икономически последици", каза Йелън, без да дава подробности.

САЩ искат да накажат Иран, но не могат да спрат кранчето на петрола му

САЩ искат да накажат Иран, но не могат да спрат кранчето на петрола му

Малко вероятно е атаката на Техеран срещу Израел да предизвика драматични санкционни действия върху иранския износ на петрол от страна на САЩ

Йелън призова за спешни действия за прекратяване на палестинските страдания в Газа, отбелязвайки, че цялото население на Газа от над 2 милиона души е изправено пред остра продоволствена несигурност и че по-голямата част от населението е разселено.

"Задължение на всички нас тук на тези срещи е да направим всичко по силите си, за да сложим край на това страдание", каза тя.

Йелън отбеляза, че Вашингтон също използва санкции, за да се насочи към екстремисткото насилие на заселниците на Западния бряг, като същевременно работи за осигуряване на функционираща банкова система там и подкрепя програмите на МВФ в Йордания и Египет.

Вашингтон също продължава да използва икономически инструменти за натиск върху "Хамас", но тя подчерта, че санкциите не трябва да възпрепятстват животоспасяващата помощ.

Израел атакува Иран не с ракети, а с дипломация

Израел атакува Иран не с ракети, а с дипломация

Тел Авив зове страните за санкции срещу Техеран