В петък Съединените щати наложиха санкции на говорител на Хамас и на ръководителите на подразделението за безпилотни самолети на групировката, съобщи Министерството на финансите.

Същевременно Европейският съюз налага санкции, насочени срещу Хамас, се казва в изявление на министерството, цитирано от "Ройтерс".

Санкциите на САЩ са насочени срещу Худайфа Самир Абдала ал-Кахлут (ал-Кахлут), известен също като "Абу Убайда", който е говорител на бригадите "Изз ад-Дин ал-Касам" (бригадите "Ал-Касам"), военното крило на Хамас в Газа, поне от 2007 г. насам, заявиха от министерството.

Санкциите са насочени и срещу Уилям Абу Шанаб (Абу Шанаб), командир на базираното в Ливан подразделение "Ал-Шимали", Бараа Хасан Фархат (Фархат), помощник на Абу Шанаб, командир на подразделението "Ал-Шимали", и Халил Мухаммад Аззам (Аззам), служител на разузнаването.

"Днешните съвместни действия засилват нашата постоянна, колективна насоченост към прекъсване на способността на Хамас да извършва по-нататъшни нападения, включително чрез кибервойна и производство на безпилотни летателни апарати."

Това заяви Брайън Нелсън, заместник-министър на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване, имайки предвид безпилотните летателни апарати.

Ливанец, насочвал милиони долари към "Хамас", е открит мъртъв

Ливанец, насочвал милиони долари към "Хамас", е открит мъртъв

Той е имал връзки и с ливанската групировка "Хизбула"

"Министерството на финансите, в координация с нашите съюзници и партньори, ще продължи да се насочва към мрежите за улесняване на Хамас, където и да действат те, включително в киберпространството", каза той.

Израелски удар уби синове и внуци на лидера на Хамас Исмаил Хания
Обновена

Израелски удар уби синове и внуци на лидера на Хамас Исмаил Хания

Днес мюсюлманите празнуват края на свещения месец Рамазан и много семейства се събират

В резултат на санкциите всички имоти и интереси в имоти на посочените лица, които се намират в Съединените щати или са във владение или контрол на американски лица, са блокирани и трябва да бъдат докладвани на Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите.