Ливанец, санкциониран за предполагаемо насочване на милиони долари към палестинската групировка "Хамас", беше открит мъртъв в планински град извън Бейрут, съобщава "Ройтерс".

Източник от службите за сигурност идентифицира жертвата като Мохамад Сурур и заяви, че той е родом от североизточен град близо до сирийската граница и се е занимавал с обмяна на валута и парични преводи, включително между подкрепяни от Иран групировки, които се противопоставят на Израел.

Той е бил намерен мъртъв в къща в град Бейт Мери вчера с няколко огнестрелни рани по краката.

Това, заедно с голяма сума пари, открити по тялото, е накарало ливанските сили за сигурност да заключат, че Сурур е бил обект на насилствен разпит, а не на опит за кражба.

ООН вижда реална опасност от ескалация на конфликта между Израел и Ливан

ООН вижда реална опасност от ескалация на конфликта между Израел и Ливан

Призовава за политическо решение на конфронтацията

Сурур беше санкциониран през 2019 г. от Министерството на финансите на САЩ, което съобщи, че той е прехвърлял "десетки милиони долари годишно" между външния клон на Иранската революционна гвардия - силите "Ал Кудс", и въоръженото крило на "Хамас" - бригадите "Ал Касам".

"Хамас" нападна Израел на 7 октомври, убивайки 1200 израелци. Израелската армия отговори с опустошителна наземна, морска и въздушна кампания в ивицата Газа, при която загинаха над 33 000 палестинци.

През 2019 г. Министерството на финансите на САЩ заяви, че Сурур е свързан и с ливанската групировка "Хизбула", съюзник на "Хамас". Сурур е бил забелязван на публични събития, организирани от "Хизбула" в Ливан, но не изглежда да има официална или висша роля директно във въоръжената групировка, уточни източник, запознат с операциите на "Хизбула".

Израел: Иран е превел над 150 млн. долара на "Хамас"

Израел: Иран е превел над 150 млн. долара на "Хамас"

Израелската армия открила доказателства за преки връзки и координация на Техеран с групировката

"Хизбула" разменя огън през южната граница на Ливан с Израел успоредно с войната в Газа.

На пресконференция семейството на Сурур настоя за пълно разследване на обстоятелствата около смъртта му, но не обвини нито едно конкретно лице, група или правителство.

Смъртта му идва само няколко дни след убийството на местен служител във фракция срещу "Хизбула", което породи опасения от избухване на политическо и религиозно насилие.

През март високопоставен представител на Министерството на финансите на САЩ посети Ливан, за да притисне служители да спрат финансовите трансфери към "Хамас". Бейрут обаче е отрекъл да се извършват подобни трансфери.

Със санкции САЩ секват финансирането на "Хамас"

Със санкции САЩ секват финансирането на "Хамас"

Вашингтон иска да намали способността на "Хамас" да извършва ужасяващи терористични атаки