Малко вероятно е безпрецедентният удар с ракети и дронове на Иран срещу Израел да предизвика драматични санкционни действия върху иранския износ на петрол от страна на Съединените щати, съобщава "Ройтерс".

Анализатори обясниха, че това се дължи на опасения от повишаване на цените на нефта и гнева на най-големия купувач Китай.

Малко след като Техеран започна атаката си през уикенда - отмъщение за предполагаемия удар на Израел срещу иранското консулство в Дамаск на 1 април - републиканските лидери в Камарата на представителите обвиниха президента Джо Байдън, че не е наложил съществуващите мерки и обявиха, че тази седмица ще разгледат поредица от законопроекти за изостряне на санкциите срещу Иран.

В неделя конгресменът Стив Скализ, вторият по важност републиканец в Камарата на представителите, заяви, че правителството е улеснило Иран да продава своя петрол, като така генерира приходи, които се използват за "финансиране на терористична дейност".

Политическият натиск за наказване на Иран поставя американското правителство пред сложен проблем: как да възпре подобни атаки в бъдеще, без да ескалира регионалното напрежение, да повиши цените на петрола или да разгневи Китай - най-големият купувач на ирански петрол.

От месеци Вашингтон твърди, че сред основните му цели е да предотврати конфликтът в Газа между палестинската групировка "Хамас" и Израел да прерасне в по-широка регионална война, с ключова задача да държи Техеран настрана.

САЩ предупредиха Иран да не повтаря ударите срещу Израел

САЩ предупредиха Иран да не повтаря ударите срещу Израел

По време на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН

Няколко регионални анализатори изразиха съмнение, че Байдън ще предприеме значителни действия за засилване на прилагането на съществуващите санкции на САЩ за спиране на иранския износ на суров петрол - ключова суровина за икономиката на ислямската република.

Бившият президент Доналд Тръмп възстанови санкциите на САЩ срещу петрола на Иран през 2018 г., след като се оттегли от международно споразумение за ядрената програма на Техеран. Администрацията на Байдън се опита да овладее избягването на тези мерки със санкции срещу компании в Китай, Обединените арабски емирства и други страни.

Въпреки тези усилия износът на петрол от Иран е нараснал до 1,8 милиона барела на ден, без кондензатите, много лек петрол. Това е близо до 2-та милиона барела на ден, изнасяни от Иран преди санкциите.

Възможният ефект върху цените на бензина е една от причините Байдън да не предприеме решителни действия за ограничаване на износа на петрол от Иран.

Кимбърли Донован, експерт по санкциите и борбата с прането на пари в Атлантическия съвет, заявиа, че санкциите, свързани с петрола, не са били стриктно прилагани през последните няколко години.

"Не бих очаквала администрацията да затегне правоприлагането в отговор на атаките с ракети и дронове на Иран срещу Израел през уикенда, главно поради опасения, че това може да доведе до повишаване на цените на петрола", отбеляза тя.

САЩ предупредили Израел, че няма да участват в ответен удар срещу Иран

САЩ предупредили Израел, че няма да участват в ответен удар срещу Иран

Вашингтон обаче затвърждава пълната си подкрепа за защитата на Израел

Говорител на Държавния департамент изтъкна, че администрацията на Байдън не е отменяла никакви санкции срещу Иран и продължава да увеличава натиска върху ислямската република.

"Нашите обширни санкции срещу Иран остават в сила и ние продължаваме да ги прилагаме".

Агресивното налагане на санкции може и да дестабилизира отношенията между САЩ и Китай, които китайски и американски служители се опитаха да поправят след период на напрежение, породено от свалянето през миналата година на китайски шпионски балон, който прекоси територията на САЩ.

Почти всичкият ирански петрол, внасян в Китай, се маркира като произхождащ от Малайзия или други страни от Близкия изток и се превозва от "тъмен флот" от по-стари танкери, които обикновено изключват своите транспондери, докато товарят в иранските пристанища, за да не бъдат засичани.

През миналата година Китай е придобил рекордните 55,6 милиона тона, или 1,11 милиона барела ирански суров петрол на ден. Това възлиза на около 90% от износа на суров петрол на Иран и 10% от вноса на петрол от Китай.

Според някои анализатори Вашингтон може да предприеме някакви действия за намаляване на износа на петрол от Иран, отчасти за да смекчи израелската реакция на иранските удари, които биха могли да ескалират конфликта.

САЩ и Иран бягат от война като дявол от тамян

САЩ и Иран бягат от война като дявол от тамян

Изправен пред Доналд Тръмп, Джо Байдън не иска да изглежда като президент-ястреб

Те обаче уточниха, че това няма да доведе до драматични действия, като санкциониране на голяма китайска финансова институция, а вместо това може да включва налагане на наказателни мерки срещу китайски или други субекти, ангажирани в такава търговия.

"Ако наистина искате да засегнете износа на петрол от Иран - да, ще трябва да предприемете смислени действия срещу Китай", посочи източник, запознат с проблема.

Джон Алтерман, анализатор за Близкия изток в Центъра за стратегически и международни изследвания, заяви, че има граници на това, което Вашингтон може да направи, за да наложи санкции, и че укриващите са умели в намирането на вратички.

"Очаквам да видя жест в посока на налагане на икономически последици върху Иран, но не очаквам Белият дом - или което и да е бъдещо американско правителство - да може напълно да спре кранчето на иранския петрол" отбеляза той.