САЩ използват ДАЕШ ("Ислямска държава") като предлог за продължаване на незаконното си присъствие в Сирия и разглеждат терористичната групировка почти като съюзник за извършване на промяна на режима в Арабската република. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от руските медии.

По-рано специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри заяви, че сирийското правителство е отговорно за създаването на ДАЕШ.

САЩ не желаят смяна на режима в Сирия

САЩ не желаят смяна на режима в Сирия

Сирийският народ трябва да реши кой ще ги води

"Държавният департамент на САЩ обяви, че ДАЕШ не е напълно победена и че главното условие за победата срещу нея е промяна на режима в Сирия и изтеглянето на всякакви ирански или проирански части от страната. Това потвърждава моята теория, че американците разглеждат ДАЕШ като извинение за присъствието си в Сирия и почти като съюзник в борбата срещу сирийския режим. С други думи, основната задача сега е промяна на режима, а не победа над ДАЕШ", подчерта Лавров в Лисабон след среща с португалския си колега Аугусто Сантос Силва.

В подкрепа на тази оценка Лавров посочи, че основната останала активност на ДАЕШ в Сирия сега се намира в територии, "контролирани от САЩ - на източния бряг на река Ефрат".

САЩ обещават да прекъснат петролните доставки в Сирия

САЩ обещават да прекъснат петролните доставки в Сирия

Санкционират руски и ирански компании

Това включва и района около селището Ат Танф в Южна Сирия, "където САЩ незаконно създадоха зона, която контролират с радиус от 55 км", допълни руският първи дипломат, изтъквайки: "В тази зона има няколко хиляди бандити, които САЩ разглеждат като недосегаеми, което позволява на американците да се извиняват за присъствието си, включително и в тази конкретна територия."

Русия обвини: Над 120 избити цивилни за месец в Сирия от коалицията на САЩ

Русия обвини: Над 120 избити цивилни за месец в Сирия от коалицията на САЩ

В населени места в Източна Сирия