Съединените щати, Япония и Южна Корея направиха съвместно изявление, в което осъдиха изстрелването на балистични ракети от Северна Корея на 17 и 18 декември.

Това съобщи АП.

Трите страни определиха "продължаващите провокации" на Пхенян като "сериозна заплаха" за Корейския полуостров и за международния мир и сигурност.

Изстрелванията, които не бяха обявени, можеха да причинят и вреди на гражданските самолети и морския трафик в региона.

САЩ потвърдиха ангажимента си да защитават Сеул и Токио, като подкрепиха ангажимента със споменаване на ядрения си арсенал.

В изявлението се добавя още, че страните "осъждат" злоупотребата с работна сила и киберпрестъпната дейност на Северна Корея, използвана за разработване на програмата ѝ за балистични ракети.

"Заедно с международната общност призоваваме КНДР да спре да извършва по-нататъшни провокации и да приеме нашия призив за започване на диалог по същество без предварителни условия", заключават трите страни-съюзници.

Северна Корея плаши враговете си с ядрен удар

Северна Корея плаши враговете си с ядрен удар

Страната е готова да "извърши ядрена атака без колебание"

Северна Корея защити своето разработване на ракети и ядрени оръжия като суверенно право, необходимо за противодействие на действията на Съединените щати и техните съюзници.

Те включват изстрелване на собствени сателити, подобряване на благосъстоянието на войниците и "драматично" укрепване на "триосната" отбранителна система на Юга, предназначена да противодейства на военните заплахи на Севера, включително военни планове, които изискват превантивни удари при необходимост.

Преди две седмици съветниците по националната сигурност на Съединените щати, Южна Корея и Япония се срещнаха в Сеул и се споразумяха за нови инициативи за отговор на заплахите на Северна Корея в киберпространството - от злоупотреби с криптовалута до космически изстрелвания.

Тъй като Корейската война от 1950-53 г. завърши с примирие, а не с мирен договор, Пхенян и Сеул на практика остават в състояние на война.