САЩ, Япония и Южна Корея ще продължат да оказват натиск върху Северна Корея въпреки решението от вчера за отлагане на съвместното военно учение на Корейския полуостров за периода след приключването на Зимните олимпийски игри, които ще се проведат между 9 и 26 февруари. Това обяви японският висш правителствен служител Йошихиде Шуга, цитиран от японските медии.

Шуга уточни, че трите страни "потвърдиха общата си политика за допълнително засилване на натиска срещу Северна Корея", като добави, че решението за отлагане на съвместните военни учения не е сигнал за период на понижен натиск върху Северна Корея.

Северна Корея прие да преговаря с Юга

Северна Корея прие да преговаря с Юга

Следващата седмица престоят разговорите

Вчера южнокорейският президент Мун Дже-ин и неговият американски колега Доналд Тръмп се разбраха в телефонен разговор да отложат планираното съвместно мащабно военно учение за времето след приключването на олимпиадата в южнокорейския зимен център Пьончан, за да проправят пътя за подновения диалог между Севера и Юга.

По-рано днес Северна и Южна Корея постигнаха пробив в преговорите, съгласявайки се да проведат среща на високо равнище следващия вторник, за да обсъдят участието на Северна Корея в Зимните олимпийски игри, както и други въпроси.

САЩ и Южна Корея прекратяват военните учения по време на Олимпиадата

САЩ и Южна Корея прекратяват военните учения по време на Олимпиадата

Мун може да предаде на КНДР, че няма да има военни учения