Президентът на САЩ Джо Байдън е поел ангажимент да задържи американските войски в Сирия след атаките, подкрепяни от Иран. Това заяви в неделя говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби в предаването "Face the Nation" на CBS. 

"Ние винаги ще действаме, за да защитим нашите войски и нашите съоръжения, каза той.

Кърби добави, че Байдън е абсолютно ангажиран с това да задържи американските войски в Сирия, където те са разположени, за да отвърнат на силите на групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ).

"Ето какво няма да се промени мисията в ДАЕШ няма да се промени, каза Кърби. Имаме под 1000 войници в Сирия, които преследват тази мрежа, която е, макар и значително намалена, все още жизнеспособна и все още критична."

Американски служители заявиха, че подкрепяна от Иран група е извършила атака с дрон срещу американска база в североизточна Сирия миналия четвъртък, оставяйки един американски изпълнител убит и петима американски военнослужещи и друг изпълнител са ранени. Байдън нареди на силите на САЩ да отговорят същия ден с прецизни въздушни удари. Кърби в неделя каза, че Байдън е действал "бързо и смело", като каза, че не са изключени допълнителни действия от страна на САЩ.

Нови нападения срещу бази на САЩ в Сирия

Нови нападения срещу бази на САЩ в Сирия

Един американски военен е бил ранен

"Със сигурност няма да изключа възможността за допълнителни действия на САЩ, ако президентът сметне за подходящо и необходимо да продължи да защитава нашите войски и нашите съоръжения, каза Кърби. Ще продължим при това и това съобщение ще бъде изпратено силно и ясно. Ние демонстрирахме тук тази седмица, че Съединените щати винаги ще действат решително, за да защитят нашия народ", добави той.

Припомняме, че през последната седмица две нови нападения бяха извършени срещу обекти на Съединените щати в Източна Сирия.

Те последваха въздушните удари, извършени от американските сили в петък, които на свой ред бяха отговор на предишна атака, при която загина един американски изпълнител и бяха ранени шестима души.

Неназован американски служител заяви, че и двете нови нападения са станали в провинция Дейр ез-Зор.

Едната е включвала безпилотни летателни апарати и не е довела до жертви, докато другата е била ракетна атака, при която е бил ранен един американски военнослужещ. Няма информация за евентуални щети, нанесени на съоръженията.

Около 900 американски войници са базирани в източна Сирия, за да обучават и подпомагат съюзническите бойци в конфликт срещу ДАЕШ.

Втора американска база е атакувана с ракети в Сирия

Втора американска база е атакувана с ракети в Сирия

САЩ: Подготвени сме за мащабни опции в лицето на всякакви допълнителни ирански атаки

Подкрепяните от Иран групировки са атакували американски войски в Сирия най-малко 78 пъти от 2021 г. насам, каза Курила на изслушване на Комитета по въоръжените сили в Камарата на представителите тази седмица.

Конгресменът републиканец от Небраска Дон Бейкън посочи, че броят на атаките е голям. "Трябва да се фокусираме повече върху това, че Иран прави това", каза той.