Посланикът на САЩ във Великобритания Робърт Ууд Джонсън определи практиките на Европейския съюз за производство на храни като "музей на земеделието", призовавайки британското правителство да договори предстоящото търговско споразумение между двамата трансатлантически партньори.

По думите му, политиката на ЕС в областта на селскостопанското производство била неустойчива на световно равнище, определяйки подхода на САЩ за научно и технологично "бъдеще на земеделието".

В статия, публикувана във в. "Дейли Телеграф", посланик Джонсън нарече дебата, който продължава сред британската общественост за качеството на храните, внесени от САЩ, "фалшив избор" между спазването на европейските стандарти в селското стопанство или наводняването с американски храни с ниско качество.

"Провокативни и подвеждащи термини като "хлорирано пиле" и "натъпкано с хормони говеждо месо" се използват, за да представят американското земеделие в най-лошата възможна светлина. Време е митовете да бъдат разобличени и да се изтъкне истинската им цел: клеветническа кампания от хора със свои протекционистки дневен ред", подчертава американският посланик.

Вчера Белият дом обяви намеренията си за сключване на търговско споразумение с Великобритания след Брекзит, като съгласно него ще има широк достъп на американски селскостопански продукти и премахване на митата за внос на храни и напитки.