САЩ ще закрият военновъздушната си база в Киргизстан, както и други свои бази в Централна Азия щом приключат военните операции в Афганистан и Ирак, предаде РИА Новости, като се позова на американски военен представител.

Началникът на щаба на американските ВВС Майкъл Мозли каза, че не счита базата в Манас, Киргизстан, както и всички останали бази в Афганистан и Ирак за постоянни, като добави, че САЩ искат да свършат работата си там колкото е възможно по-скоро и да се върнат към постоянните бази на НАТО.

Мозли добави, че американското военно присъствие в Киргизстан не е насочено срещу Русия, а че основната му цел е противодействие на тероризма.

Той изтъкна че САЩ и Русия имат много общи цели, в това число борбата срещу тероризма, международната престъпност и трафика на наркотици, докато военната база в Манас е от ключово значение за операцията в Афганистан.

Американските сили използват базата от началото на кампанията срещу тероризма в Афганистан през 2001 година. Наскоро правителството увеличи таксата, която САЩ плащат за ползването на базата, от 2.6 милиона на 150 милиона долара.

Базата е разположена южно от столицата Бишкек и е единствената американска военна база в бивша съветска република, след като през 2005 година Узбекистан отпрати американските части от своята територия.