Съединените щати предупредиха, че ще държат Китай отговорен, ако Русия завоюва още територии в Украйна, съобщава "Франс прес".

Предупреждението бе отправено, след като Пекин поднови обещанията си за сътрудничество по време на посещение на руския първи дипломат.

Кърт Кембъл, заместник държавен секретар, отдавна свързан с политиката на правителството на САЩ към Азия, заяви, че за САЩ поддържането на мира и стабилността в Европа е "най-важната ни мисия в исторически план".

В момент, когато Москва подновява офанзивата си в Украйна на фона на безизходица в Конгреса на САЩ относно одобряването на повече оръжия за Киев, Кембъл предупреди, че руските териториални завоевания могат да "променят баланса на силите в Европа по начини, които са, честно казано, неприемливи".

"Заявихме директно на Пекин, че ако това продължи, ще окаже влияние върху отношенията между САЩ и Китай. Няма просто да стоим и да твърдим, че всичко е наред", категоричен бе Кембъл.

САЩ да се готвят за едновременни войни с Китай и Русия, препоръчва стратегическа комисия

САЩ да се готвят за едновременни войни с Китай и Русия, препоръчва стратегическа комисия

Докладът ѝ препоръчва модернизация на ядрените оръжия, разширяване на конвенционалните сили и заздравяване на съюзите

"Ние ще гледаме на това като на обединен набор от дейности, подкрепяни от Китай, но също и от Северна Корея. Това е в противоречие с нашите интереси", подчерта той пред Националния комитет за отношенията между САЩ и Китай.

Думите на Кембъл бяха във връзка с вчерашното посещение на руския външен министър Сергей Лавров в Китай, по време на което президентът Си Дзинпин заяви, че Пекин е готов да засили координацията.

По думи на Кембъл администрацията на президента Джо Байдън е предупредила китайските служители предварително за разузнавателна информация, показваща, че руският президент Владимир Путин ще нареди нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

"Не съм сигурен, че ни повярваха напълно или може би са си помислили, че ще бъде нещо по-дребно, а не цялостен ход и натиск", отбеляза Кембъл.

Русия и Китай са на ръба на военен съюз, който може да се опълчи на САЩ

Русия и Китай са на ръба на военен съюз, който може да се опълчи на САЩ

Глобалните съюзи, особено в Европа, трябва спешно да увеличат военния си капацитет

Той посочи, че Китай е бил разтревожен да види неуспехите на Русия в началото и се е заел с възстановяването на "цяло разнообразие от способности" за Москва.

"Първоначално това беше отбранително усилие. Те не искаха смяна на режима", уточни Кембъл.

Повече от две години по-късно обаче "Русия е почти напълно преоборудвана и вече представлява значителна заплаха за Украйна и за околния регион", допълни той.

Съединените щати многократно са заплашвали със санкции, ако Китай предприеме по-съществени действия в подкрепа на Русия.

Американски служители твърдят, че Москва все повече се обръща към оръжия от Северна Корея и Иран - и двете под тежки санкции - за да поддържа войната си в Украйна.

Подкрепата на Китай за Русия не е в интерес на САЩ, натъртва Блинкън

Подкрепата на Китай за Русия не е в интерес на САЩ, натъртва Блинкън

Вашингтон обаче няма доказателства Пекин да изпраща смъртоносна помощ на Москва