Политическата и материалната подкрепа на Китай за Русия противоречи на интересите на Вашингтон. Това заяви пред депутатите държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от "Ройтерс".

Въпреки това той посочи, че Вашингтон все още не е видял доказателства Китай да е "прекрачил границата" с доставки на смъртоносна помощ за Русия, за да води войната си в Украйна.

Изказването на Блинкън дойде след посещението в Москва на китайския президент Си Дзинпин тази седмица, по време на което той подчерта подкрепата си за руския си колега и в същото време се обяви в полза на мирно посредничество в конфликта с Украйна.

ЕС постави червена линия пред Китай - доставките на оръжие за Русия

ЕС постави червена линия пред Китай - доставките на оръжие за Русия

В противен случай Брюксел обеща последствия за Пекин

Китай се опитва да се представи като неутрален мирен посредник и многократно е отричал да има намерение да доставя на Русия оръжия за войната в Украйна. Страната обаче така и не е осъдила руската инвазия.

Миналата седмица "Политико" съобщи, че китайски компании са изпратили на руски организации 1000 щурмови пушки, части за дронове и друго оборудване с потенциална военна употреба.

По данни от митническите служби доставките са извършени между юни и декември миналата година. От тях обаче не става ясно дали артикулите са били изпратени специално на Русия, за да помогнат на нейните военни усилия в Украйна.

САЩ: Русия използва китайски боеприпаси в Украйна

САЩ: Русия използва китайски боеприпаси в Украйна

Това е показал анализ на открити в Украйна муниции