Държавният департамент на САЩ издаде краен срок за прекратяване на лиценза, който позволяваше сделки с Венецуела, съобщава АФП. Така, санкциите, наложени по-рано на страната, отново започнаха да се прилагат. 

Припомняме, че решението бе очаквано. Причината за него бе, че президентът Николас Мадуро нарушава споразумение с опозицията, постигнато в Барбадос през октомври. Основният кандидат на опозицията за президент Мария Мачадо бе дисквалифицирана от съда във Венецуела.  Наложена бе и 15-годишна забрана да заема публична длъжност. 

"При липса на напредък между Мадуро и неговите представители и опозиционната Унитарна платформа, особено относно недопускането на всички кандидати за президент да се състезават на тазгодишните избори, Съединените щати няма да подновят лиценза, когато той изтече на 18 април 2024 г.", се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент Матю Милър.

Венецуела заплаши САЩ при връщане на санкциите

Венецуела заплаши САЩ при връщане на санкциите

Дисквалификацията на опозиционния кандидат може да доведе до връщане на част от ограниченията

Венецуела ще реагира остро, ако Съединените щати възстановят или приложат нови санкции срещу нея. За това предупреди в понеделник Хорхе Родригес, ръководител на венецуелската правителствена делегация, която преговаря с опозицията. 

"Ние сме много внимателни към всяко действие, предприето във Вашингтон през следващите дни, което може да се счита за агресивно срещу правото на тази нация да живее в мир, да напредва и всички едностранни принудителни мерки да бъдат премахнати. Ако има някакво агресивно действие , нашият отговор ще бъде тежък, реципрочен и енергичен", увери той на пресконференция.

САЩ наложиха икономически санкции на петролната и други индустрии на Венецуела през 2019 г. в отговор на продължаващите спорове относно легитимността на Мадуро като президент след второто му встъпване в длъжност.

През 2023 г. президентът на САЩ Джо Байдън облекчи санкциите в замяна на ангажимента на правителството на Венецуела да освободи политически затворници и да проведе свободни избори през 2024 г.

Мачадо обяви, че въпреки решението няма намерение да се отказва от борбата

САЩ притискат Венецуела за свободни избори

САЩ притискат Венецуела за свободни избори

Белият дом е обезпокоен от дисквалификацията на победителя от опозицията