Държавният департамент на Съединените щати изрази загриженост във връзка с неотдавнашното решение на Върховния съд на Венецуела да дисквалифицира Мария Корина Мачадо, съобщи АФП.

Мария Корина Мачадо е победителката в първичните избори на демократичната опозиция и нейното отстраняване поставя под съмнение ангажимента на представителите на президента Николас Мадуро да проведат конкурентни президентски избори през 2024 г.

Решението, взето на 26 януари, породи тревога, тъй като в процеса на възстановяване липсваха съществени елементи, като Мачадо не получи копие от обвиненията срещу нея, нито възможност да отговори.

Този ход на Върховния съд на Венецуела противоречи на обещанията, дадени от Мадуро и неговите представители в споразумението за изборната пътна карта от Барбадос, в което те се ангажираха да позволят на всички партии да изберат своите кандидати за предстоящите президентски избори.

Венецуела дисквалифицира основен кандидат на опозицията за президент

Венецуела дисквалифицира основен кандидат на опозицията за президент

Съдът потвърди 15-годишната забрана на 56-годишната Мачадо да заема публична длъжност

Заради това споразумение Съединените щати смекчиха санкциите срещу Венецуела, позволявайки на Chevron да възобнови ограничен добив на петрол като част от усилията да задържи световните цени, докато Западът налагаше санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Това доведе и до размяна на затворници.

Но Върховният съд каза, че в петък Мачадо е дисквалифицирана заради участието си в корупционен заговор, организиран от Хуан Гуайдо.

Гуайдо, който сега е в изгнание, беше признат от десетки държави за легитимен победител на изборите през 2018 г., на които Мадуро беше встъпил в длъжност за втори пореден мандат въпреки твърденията за измами.

Преизбирането на Мадуро през 2018 г. беше посрещнато със санкции.