Русия трябва да гарантира, че лицата, обвинени в убийство заради свалянето на полет MH17 на авиокомпания Malaysia Airlines, ще бъдат изправени пред правосъдието. За това настоя държавният секретар на САЩ Майк Помпео, след като вчера международният разследващ екип обвини трима руснаци и един украинец за бедствието, съобщава "Франс прес".

Обвиниха четирима служители на ГРУ на ДНР за свалянето на MH17 в Донбас

Обвиниха четирима служители на ГРУ на ДНР за свалянето на MH17 в Донбас

Трима руснаци и един украинец

Процесът срещу четиримата мъже с връзки с руската армия и руските специални служби ще започне в Холандия през март следващата година, въпреки че вероятно ще бъдат съдени задочно, тъй като нито Русия, нито Украйна екстрадират свои граждани.

Те ще бъдат първите хора, които ще се изправят пред правосъдието заради катастрофата преди пет години, в която загинаха всички 298 души на борда.

Но Москва разкритикува остро "абсолютно необоснованите обвинения" във връзка със свалянето на самолета, който пътуваше от Амстердам за Куала Лумпур, когато беше ударен от ракета над територия от Източна Украйна, контролирана от проруските сепаратисти.

Малайзия убедена: Русия е изкупителна жертва за свалянето на MH17

Малайзия убедена: Русия е изкупителна жертва за свалянето на MH17

"От самото начало това беше политически въпрос за това как да се обвини Русия"

Ръководеният от Холандия разследващ екип обяви вчера, че са били издадени международни заповеди за арест за руснаците Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов, както и за украинеца Леонид Харченко, всички те високопоставени представители на сепаратистката Донецка народна република (ДНР).

Холандският главен прокурор Фред Вестербеке каза, че четиримата трябва да бъдат подведени под отговорност за докарването на ракетната система "Бук" от Русия в Източна Украйна, "дори и те да не са натиснали бутона собственоръчно".

Великобритания настоява Русия да сътрудничи на делото за MH17

Великобритания настоява Русия да сътрудничи на делото за MH17

Русия да осигури всякаква помощ, която обвинението поиска