Саудитска Арабия заяви, че е готова да отговори на наложени санкции заради изчезването на Джамал Кашоги, предаде в. "Гардиън".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши съюзника си с тежко наказание, ако Кашоги, който критикува управляващите в Рияд, е бил убит. Самият Тръмп е подложен на натиск от републикански сенатори да вземе по-твърди мерки срещу Саудитска Арабия.

Шефът на ООН поиска истината за Кашоги, а Тръмп заплаши Рияд със сурово наказание

Шефът на ООН поиска истината за Кашоги, а Тръмп заплаши Рияд със сурово наказание

Ще има "сурово наказание", ако се установи, че Саудитска Арабия е отговорна

Това е доста трудно, защото кралството е вторият след Индия вносител на оръжие. Близо 61% от оръжейните сделки на Саудитска Арабия са с американски компании. Миналата година Тръмп подписа оръжейна сделка за $110 млрд. с Рияд. От нея най-голяма полза ще имат компаниите "Локхийд Мартин", "Боинг" и Дженерал електрик".

Журналистът е безследно изчезнал, откакто влезе в консулството в Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Предполага се, че е бил убит.

Френските, германските и британските външни министри засилиха натиска над Рияд, като излязоха със съвместно изявление, призовавайки саудитското правителство да даде пълен и подробен отчет за изчезването на Кашоги.

Турция открила записи с убийството на саудитския журналист Кашоги?

Турция открила записи с убийството на саудитския журналист Кашоги?

Следствието е открило записи от часовника

Борсата в Рияд отговори на напрегнатите отношения на кралството със Запада със спад от 7%.

Бизнес лидери, както и медийни компании, включително "Блумбърг" и Си Ен Ен, се оттеглиха от инвестиционната конференция през следващата седмица в Рияд, наречена "Давос в пустинята".

От своя страна Саудитска Арабия има козове срещу западните санкции, разкрива официалната агенция на кралството "Ал Арабия".

Едната ще бъде съкращаването на добива на петрол. Това ще изстреля цената на черното злато на $100 за барел. Другата мярка е засилването на военното, политическото и икономическото сближаване с Русия.

Третата е свързана с отказа на Саудитска Арабия да споделя разузнавателна информация със САЩ и Запада в борбата с тероризма.