Саудитска Арабия купува ПВО системата "Железен купол от Израел, съобщава "Йерусалим поуст".

Сделката е подпомогната от САЩ и включва допълнителни планове за постигане на споразумение за широко военно сътрудничество между двете страни.

Саудитска Арабия е закупила системата, за да се защити от ракетните атаки на бунтовниците хути в Йемен.

Според местната медия "Ал Калей", "дипломатически източник на високо ниво" коментира, че в началото Израел отказва да продаде "Железен купол" на арабска страна, но след намесата на САЩ и допълнителни гаранции, че не представлява опасност за сигурността на Израел и региона, сделката е постигната.

Принцът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман по-рано тази година призна правото на съществуване на Израел, като откри възможности за сътрудничество.

"И двете страни искат да задържат регионалните амбиции на Иран", пише швейцарският журналист Пиер Хоуман от Тел Авив, в статия за саудитско-израелските военни връзки.

Rafael Advanced Defense Systems, които произвежда системата "Железен купол", многократно отричат продажбата.

След „Пейтриът” Румъния може да се сдобие и с „Железен купол”

След „Пейтриът” Румъния може да се сдобие и с „Железен купол”

Израелската компания Rafael Advanced Defense Systems подписа споразумение

Израелските служители по въпросите на сигурността категорично отхвърлиха закупуването на "Железен купол", съобщава "Аарец". 

В информацията за сделката не са предоставени подробности относно броя на системите, за които се твърди, че са закупени, или цената на покупката. Към момента се съобщава, че доставката ще е през декември и ще бъдат разположени на южната граница на Саудитска Арабия с Йемен.