Румъния може да се сдобие и с израелска система за противоракетна отбрана "Железен купол".

Израелската компания Rafael Advanced Defense Systems подписа споразумение за сътрудничество с румънската фирма Romaero за производство на системи за противовъздушна и противоракетна отбрана. Двете компании се надяват да отправят предложение към въоръжените сили на Румъния, пише "Таймс оф Израел".

Споразумението, подписано в Букурещ, предвижда разработване на система за противоракетна отбрана "Железен купол" с морско базиране, дистанционни оръжейни системи от типа "Самсон" и тактически ракети "Спайк", обявиха в съобщение от Rafael.

Договорът беше подписан на изложение за отбранителна и авиационна техника в Букурещ.

В съобщението не се споменава каква ще е финансовата изгода от сътрудничеството им.

Противовъздушната отбрана на Израел е от тристепенен израелски щит. Той включва успешно разгърнатия "Железен купол" (Iron Dome), който поразява ракети и мини с малък обсег на действие, "Прашката на Давид" (David's Sling) със среден обсег на действие и противоракетна система "Стрела" (Arrow-3), която е изградена да унищожава различни балистични ракети с далечен обсег на действие. Те могат да бъдат разгърнати заедно с американски системи като "Иджис" (Aegis).

Вчера стана ясно, че американската отбранителна група Raytheon ще предаде най-новата си конфигурация от ракетна система "Пейтриът" на противоракетната отбрана в Румъния.

Румъния ще има най-модерните "Пейтриът"

Румъния ще има най-модерните "Пейтриът"

Партньорството между Румъния и Raytheon