Саудитска Арабия, Бахрейн и Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) призоваха гражданите си да не пътуват до Ливан. Призивът идва дни, след като Рияд отряза 4 млрд. долара в помощ на ливанските сили за сигурност, съобщава „Асошиейтед прес”.

Съобщението на Министерството на външните работи на Саудитска Арабия призовава гражданите, които вече са в Ливан, да напуснат или да се свържат с посолството на кралството в Бейрут. Не се посочва никаква причина за предупреждението, различна от неопределени опасения за сигурността.

Обединените Арабски Емирства последваха Саудитска Арабия, заявявайки, че може да изтеглят повечето от своите дипломати в Ливан. Те също призоваха гражданите си да не пътуват към страната. Повече подробности не се съобщават.

Бахрейн също излезе със съобщение късно във вторник, в което се заявява гражданите на кралството да избягват пътуване към Ливан. В съобщението се посочва още гражданите, които вече са там, незабавно да напуснат и да бъдат особено внимателни през цялото време. Не се посочва причина за призива.

В петък Саудитска Арабия обяви, че прекратява сделките на стойност 4 млрд. долара, насочени към оборудване и подкрепа на ливанските сили за сигурност. Решението е в отговор на това, че Ливан застана на страната на Иран в скарването на сунитското кралство с шиитската сила.

Бахрейн и ОАЕ, и двете управлявани от сунити, подкрепиха Саудитска Арабия в спора с Иран, който избухна в началото на годината, когато кралството екзекутира шиитски духовник.