Саудитска Арабия преговаря с Русия за закупуването на противовъздушните системи С-400 и изтребители Су-35, три години след като двете страни подписаха споразумение за военно сътрудничество.

"Докато не подпишем договорите, не говорим за това... Преговорният процес е в ход", отбеляза в интервю за RT Сергей Чемезов, главен изпълнителен директор на руската държавна корпорация "Ростех".

САЩ преустановяват продажбата на оръжие за Саудитска Арабия и ОАЕ

САЩ преустановяват продажбата на оръжие за Саудитска Арабия и ОАЕ

Байдън преразглежда продажбите, одобрени от Тръмп

Военната промишленост на Саудитска Арабия има амбициозната цел да произведе 50% от отбранителното оборудване на страната до 2030 г. Партньорствата с Русия в тази област включват трансфер на технологии за местно производство на противоракетната система С-400, система Корнет-ЕМ, тежките огнехвъргачки ТОС-1A "Солнцепек" (съветска 220-милиметрова 30-цилиндрова или 24-цевна реактивна ракетна установка и термобарично оръжие, монтирано на шаси на танк Т-72), автоматичен гранатомет АГС-30 и автомати АК-103 "Калашников". Меморандум за разбирателство, свързан с това, беше подписан през октомври 2017 г.

През февруари 2019 г. Федералната служба за военно-техническо сътрудничество заяви, че Русия и Саудитска Арабия обсъждат условията за активиране на договора за С-400. Два месеца по-късно източник каза пред "Интерфакс", че Русия е започнала да доставя системи ТОС-1A на Рияд. Двете страни сега създават съвместно предприятие за производство на автомат "Калашников".

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп одобри продажбата на противоракетни системи Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), конкурент на С-400, на Саудитска Арабия. След като новата администрация на Байдън замрази продажбата на оръжия на Саудитска Арабия, тя може да потърси други алтернативи.

САЩ проучват отваряне на нови военни бази в Саудитска Арабия

САЩ проучват отваряне на нови военни бази в Саудитска Арабия

Американските военни посочиха конкретно пристанище на Червено море и две летища