Саудитска Арабия поиска от Съединените щати да проявят сдържаност в отговор на атаките на йеменските хуси срещу кораби в Червено море, съобщава "Ройтерс".

На този фон Рияд се стреми да ограничи разпространението на последиците от войната между "Хамас" и Израел.

Подкрепяните от Иран хуси се намесиха в конфликта, който обхвана Близкия изток, като атакуваха кораби по възлови морски пътища и стреляха с дронове и ракети по самия Израел.

Групировката, която управлява голяма част от Йемен, твърди, че атаките ѝ са демонстрация на подкрепа за палестинците и обеща, че те ще продължат, докато Израел не спре офанзивата си в ивицата Газа.

Хусите са една от няколко групировки в свързваната с Иран "Ос на съпротивата", които атакуват израелски и американски цели от началото на конфликта на 7 октомври, когато техният палестински съюзник "Хамас" разпали войната, нападайки Израел.

САЩ посочиха Иран за инициатор на атаките на товарни кораби в Червено море

САЩ посочиха Иран за инициатор на атаките на товарни кораби в Червено море

За ден са извършени четири нападения срещу три търговски кораба

Тяхната роля увеличи риска от разрастване на регионалния конфликт, което би застрашило морските пътища, през които се транспортира голяма част от световния петрол, и това тревожи държавите на Червено море. Освен това ракети и дронове на хусите летят към Израел.

Рияд - най-големият износител на петрол в света, следи с тревога прелитащите ракети над своя територия.

След като хусите засилиха атаките срещу корабоплаването през последните седмици, двама източници, запознати с мислене на Саудитска Арабия, заявиха, че посланието на Рияд за сдържаност към Вашингтон има за цел да избегне по-нататъшна ескалация. Досега Рияд е доволен от начина, по който САЩ се справят със ситуацията, добавиха източниците.

"Те притиснаха американците за това и защо конфликтът в Газа трябва да спре", уточни един от източниците.

Саудитска Арабия настоява за прекратяване на огъня, за да бъде прекратена "варварската война" в Газа, като същевременно нейната дипломация отразява по-широка политика, насочена към насърчаване на регионалната стабилност след години на конфронтация с Иран и неговите съюзници.

Отново инцидент с дрон в Червено море?

Отново инцидент с дрон в Червено море?

Очаква се официално потвърждение

С цел разширяване и диверсификация на саудитската икономика, тази година Рияд нормализира връзките с Техеран и се опитва да излезе от войната, която води с хусите в Йемен от близо девет години.

Източниците посочиха, че Саудитска Арабия се стреми да напредне в мирния процес в Йемен, дори докато войната бушува в Газа, от опасения, че той може да се провали. Повече от година Йемен се радва на относително спокойствие на фона на преките мирни преговори между представители на Саудитска Арабия и хусите.

Атаките на хусите по време на войната между "Хамас" и Израел повишиха позицията им в лагера, свързван с Иран, който включва също "Хамас", ливанската "Хизбула" и подкрепяните от Техеран милиции в Ирак.

Хусите се превърнаха в основна военна сила на Арабския полуостров с десетки хиляди бойци и огромен арсенал от балистични ракети и бойни дронове.

Йеменските хути качват туристи на пленения кораб с български моряци

Йеменските хути качват туристи на пленения кораб с български моряци

Те са позволили ограничен контакт на моряците с техните близки

Високопоставени източници от подкрепящия Иран лагер поясниха, че атаките на хусите са част от опит за оказване на натиск върху Вашингтон, за да накара Израел да спре офанзивата в Газа - цел, която Иран споделя със Саудитска Арабия и други страни в региона.

Един от източниците отбеляза, че представители на хусите са обсъдили своите атаки с ирански официални лица по време на среща в Техеран през ноември, като са се съгласили да извършат действия по "контролиран" начин, който ще помогне да се сложи край на войната в Газа .

Друг от източниците увери, че Техеран не се стреми към "всеобхватна война в региона", която би рискувала да го въвлече директно.