Саудитската делегация в Арабската лига демонстративно напусна среща, след като иракският външен министър Ибрахим ал Джафари защити шиитската групировка „Хизбула”. Това заяви източник от иракското външно министерство пред Ройтерс.

Напрежението между сунитските и шиитски мюсюлмански сили се увеличи на фона на кръвопролитията в Сирия, Йемен и Ирак. Арабската лига се превърна във форум с преобладаващо сунитски държави, водени от Саудитска Арабия, които се противопоставят на шиитски Иран, отбелязва световната осведомителна агенция.

Саудитската делегация се оттегли от залата след речта на външния министър Ал Джафари, който отказа да говори срещу "Хашд аш шаби" и други групи на съпротивата”, поясни източникът.

В своята реч той каза, че "Хашд аш шаби" и „Хизбула” са запазили достойнството на арабите и тези, които ги наричат терористи са терористите”, добави източникът.

Все още няма коментар от страна на Рияд.

Арабската лига обяви „Хизбула” за терористична организация

Арабската лига обяви „Хизбула” за терористична организация

Преди това същото решение взеха страните от Персийския залив...

През януари Ирак привика саудитския посланик, след като той обяви, че „Хизбула” изостря религиозното напрежение в Ирак.

Миналият месец Мароко съобщи, че няма да бъде домакин на срещата на Арабската лига през 2016 година както е запланувано, аргументирайки се, че иска да избегне даване на фалшив сигнал, че арабският свят е единен.

Държавите от Персийския залив обявиха „Хизбула” за терористична организация

Държавите от Персийския залив обявиха „Хизбула” за терористична организация

Това е последният ход на монархиите

Припомняме, в началото на март монархиите от Персийския залив обявиха ливанската групировка „Хизбула” за терористична организация.