Саудитската коалиция засилва въздушните удари в Йемен, тъй като Хути засилват натиска си над столицата Санаа след убийството на бившия президент Али Абдула Салех, съобщава "Ройтерс".

Саудитска Арабия и нейните съюзници удариха Йемен, ден след като синът на Салех обеща да води кампания срещу хутите. Интервенцията на Ахмед Али, бивш лидер на елитната републиканска гвардия и вероятен наследник на баща си, дава на движението срещу Хути потенциална фигура, зад която поддръжниците на Салех могат да застанат.

Коалиционни изтребители извършват десетки въздушни удари, съобщават и двете страни, като са бомбардирани позициите на Хути в Санаа и в други северни провинции. Про-Хути телевизията "Ал Масирах" в Йемен съобщава, че коалицията е бомбардирала резиденцията на Салех и други къщи на членове на неговото семейство. Жителите на столицата съобщават, че чуват силни експлозии в центъра на Санаа.

Сблъсъците и жертвите в йеменската столица Санаа се увеличават
Обновена

Сблъсъците и жертвите в йеменската столица Санаа се увеличават

Вътрешното министерство на Йемен е потвърдило смъртта на бившият президент Али Абдула Салех

Телевизията съобщава, че въздушните удари са засегнали северните провинции, включително Тайз, Хаджа, Миди и Саада. В знак на подкрепа, десетки хиляди поддръжници на Хути организираха митинг в Санаа вчера, празнувайки смъртта на Салех, те скандирали срещу Саудитска Арабия и нейните съюзници.

Война вече е убила повече от 10 000 души, като повече от два милиона са били разселени. Близо един милион са засегнати от избухването на холера, а глад заплашва голяма част от страната. ООН твърди, че милиони хора могат да умрат в една от най-големите хуманитарни кризи в днешно време, поради блокираните доставки на храни.

Специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Йемен, Исмаил Оулд Шейх Ахмед, призова всички страни да покажат сдържаност в брифинг пред Съвета за сигурност.

Саудитска Арабия и коалицията почнаха въздушни удари над йеменската столица

Саудитска Арабия и коалицията почнаха въздушни удари над йеменската столица

ООН се опитва да евакуира най-малко 140 хуманитарни работници от Санаа

"Увеличаването на военните действия ще застраши още живота на гражданите и ще изостри страданията им", коментира Шейх Ахмед.

Американският министър на отбраната Джеймс Матис коментира, че убийството на Салех в краткосрочен план вероятно ще влоши вече тежката хуманитарна ситуация в страната и допълва, че е твърде рано да се каже колко ще се отрази това убийството върху войната.

Командирът на иранската Ислямска революционна гвардия ген. майор Мохамад Али Джафари заяви, че враговете на Йемен стоят зад въоръженото въстание на Салех и че възхвалявал това "бързо" справяне на хутите в "преврата срещу светите воини", съобщава информационната агенция "Фарс".

В изявление, изпратено до Ройтерс, синът на Салех коментира, че баща му е убит "в ръцете на враговете на Бога и на страната". Ахмед Али заявява, че ще "се изправи срещу враговете на родината и човечеството, които се опитват да заличат идентичността и да унижат Йемен и населението".