Консулът на Саудитска Арабия в Истанбул е бил освободен от длъжност и е било предприето разследване срещу него по случая с изчезването и предполагаемото убийство на саудитския журналист Джамал Кашоги, съобщава Sky News, цитирайки саудитски държавни медии.

Аудизаписи, с които се сдобиха от турската полиция по време на претърсването на саудитското консулство в Истанбул, показаха доказателства, че Кашоги е бил измъчван и убит, се допълва в информацията.

Джамал Кашоги е убит за седем минути в саудитското консулство

Джамал Кашоги е убит за седем минути в саудитското консулство

Не е имало опит за разпит. Те са отишли, за да го убият

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео вчера беше на посещение в Рияд, където разговаря с крал Салман и престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Лидерите на петролното кралство увериха Помпео, че няма "да правят изключения за това кого ще държат отговорен" при разследването на изчезването на журналиста.

Според информации на американски медии обаче, преките убийци на Кашоги са високопоставени служители в различни служби на Саудитска Арабия, включително приближени на принц Мохамед бин Салман. 

Кашоги за последно е бил видян да влиза в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври. Турската полиция заяви, че смятат, че смятат, че журналистът не е напускал сградата.

Заподозрените за ликвидирането на Кашоги са свързани със саудитските служби и принц Салман

Заподозрените за ликвидирането на Кашоги са свързани със саудитските служби и принц Салман

Това става ясно от статии на американските вестници "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост"