Кралят на Саудитска Арабия Абдула призова международната общност да спре израелските атаки в Ливан и предупреди, че ако опитите за възстановяване на мир се провалят, войната може да се разпростре из целия Близък изток.

В изявление, прочетено по държавната телевизия, крал Абдула подчерта, че ако арогантните действия на Израел не дадат възможност за постигане на мир, конфликтът може да обхване целия регион, съобщи БТА.

"Трябва да посочим, че търпението си има край и ако бруталните израелски военни продължат да убиват и да разрушават, никой не може да предвиди какво може да се случи", коментира още Абдула.

Той припомни, че арабският свят е посочил мира за свой стратегически избор и заради това са били предложени мир срещу земя и са били отхвърлени радикалните и екстремистки призиви.  Така Абдула намекна за мирната инициатива на Саудитска Арабия на срещата на върха на арабските държави през 2002 година.
Припомняме, че тогава инициативата съдържаше предложение към Израел за всестранен мир срещу връщането на арабски земи, окупирани във войната от 1967 г.

"Търпението обаче не може да е безкрайно", подчерта крал Абдула.

Той обяви, че страната му ще отпуснe помощи за Ливан, възлизащи на $ 1 500 000 000 долара. От тази сума половин милиард долара са предназначени за възстановяването на Ливан, а един милиард ще бъдe депозиран в ливански банки за подпомагане на икономиката.