Терористичните атаки във Франция и Австрия няма да принудят Европа да изостави основните си ценности. Това съобщи в сряда Милтиадис Варвициотис, първи заместник-министър на външните работи на Гърция и председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа (СЕ), при откриването на 130-ата сесия на комитета в Атина.

Изявлението е излъчено на уебсайта на гръцкото правителство, посветен на председателството на страната в Съвета на Европа.

"Неотдавнашните събития във Франция, Виена, когато всъщност се опитаха да ни накарат да се наведем и да изпитваме страх пред терор, няма да ни принудят да се отклоним от нашите ценности."

"И е много важно не само да изразим съболезнования на семействата на жертвите, не само да кажем, че наистина сме загрижени за всички, които са засегнати от тези терористични атаки, но също така изпращаме сигнал, че сме ангажирани да защитаваме нашите основни ценности пред всяка опасност, включително тероризъм", каза Варвициотис.

Във Виена в понеделник, имаше джихадистко нападение на шест места, включително близо до синагога. Четирима души бяха убити, 22 ранени, включително един полицай. Във Франция бяха извършени няколко терористични атаки, включително ислямист обезглави възрастна жена в църква.

Меркел: Ислямисткият тероризъм е нашият общ враг, атака срещу общоевропейските ценности

Меркел: Ислямисткият тероризъм е нашият общ враг, атака срещу общоевропейските ценности

"Ал Кайда" заплаши Макрон: Убийството на обиждащи пророка е право на всеки мюсюлманин