Съветът на ЕС одобри новия състав на Европейската комисия (ЕК) под ръководството на Урсула фон дер Лейен, която трябва да започне работа на 1 декември. Това се посочва в изявление от Съвета на ЕС.

Обединеното кралство, което трябва да напусне ЕС на 31 януари 2020 г., не представи своя кандидат в Брюксел. Европейският парламент, който ще гласува на 27 ноември в Страсбург, окончателно трябва да одобри новия състав на ЕК.

"Съветът днес одобри списъка на лицата, предложени за назначаване в Европейската комисия до 31 октомври 2024 г. Това отваря възможността за гласуване в Европейския парламент за одобрение на пълния състав на ЕК".

Следните лица са предложени за назначаване:

Г-н Тиери Бретон (Франция)

Г-жа Хелен Дали (Малта)

Г-н Валдис Домбровскис (Латвия)

Г-жа Елиса Ферейра (Португалия)

Г-жа Мария Габриел (България)

Г-н Паоло Джемтилиони (Италия)

Г-н Йоханес Хан (Австрия)

Г-н Фил Хоган (Ирландия)

Г-жа Илва Йохансон (Швеция)

Г-жа Вера Йоурова (Чешка република)

Г-жа Стела Кириакидис (Кипър)

Г-н Чнес Ленарчич (Словения)

Г-н Дидиеи Рейндерс (Белгия)

Г-н Маргаритис Схинас (Гърция)

Г-н Николас Шмит (Люксембург)

Г-н Марош Шефкович (Словакия)

Г-жа Кадри Симсон (Естония)

Г-н Виргиниус Синкевичиус (Литва)

Г-жа Дубравка Шуика (Хърватска)

Г-н Франс Тимерманс (Холандия)

Г-жа Юта Уприлайнен (Финландия)

Г-жа Адина Валеан (Румъния)

Г-н Оливър Вархили (Унгария)

Г-жа Маргтет Вестагер (Дания)

Г-н Януш Войчиечовски (Полша),

в допълнение към: г-н Жосеп Борел (Испания), назначен за върховен представител на Съюза по външни работи и политика за сигурност. След съгласието на Европейския парламент, Комисията се назначава от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство.

Мария Габриел поема ресор "Иновации и младеж"

Мария Габриел поема ресор "Иновации и младеж"

Урсула фон дер Лайен обяви разпределението на екипа си

Обединеното кралство, което според Лисабонското споразумение трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г. - точно 24 месеца след подаване на писмено заявление за оттегляне до Европейския съвет, не направи това поради остри разногласия между политическия елит на страната.

Лондон вече получи три отсрочки, като последната приключва на 31 януари. До този момент, Обединеното кралство остава пълноправен член на ЕС с всички права и задължения, включително задължението да назначи свой собствен европейски комисар в новата Европейска комисия.

Лондон не направи това и сега институциите на ЕС подготвят правна обосновка и да се избегне правната криза с назначаването на нова Европейска комисия.

Лондон получи второ писмо от Брюксел с настояване да излъчи кандидат за еврокомисар

Лондон получи второ писмо от Брюксел с настояване да излъчи кандидат за еврокомисар

Премиерът трябваше да представи номинация до понеделник

Европейската комисия, ръководена от Урсула фон дер Лайен, не успя да започне работа на 1 ноември, тъй като през септември и октомври Европейският парламент отхвърли кандидатурите на европейските комисари от Франция, Румъния и Унгария, подозирайки ги за евентуален конфликт на интереси.

В резултат на това, тези страни номинираха нови кандидати в ЕК - Унгарският дипломат Оливър Вархили, бившият министър на икономиката и финансите на Франция Тиери Бретон и евродепутатът от Румъния Алина Велеан.

До приемането на новата ЕК, бившата ЕК, председателствана от Жан-Клод Юнкер, ще продължи да упражнява правомощията си, които официално изтекоха на 31 октомври.

Борис Джонсън: Победа на консерваторите ще гарантира "подреден Брекзит"

Борис Джонсън: Победа на консерваторите ще гарантира "подреден Брекзит"

Великобритания пред парламентарни избори