Съединените щати свикват спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН в сряда след последния тест на Северна Корея на балистична ракета, която вероятно е била изстреляна от подводница, съобщи АП.

Северна Корея заклейми новия президент на Юга като проамерикански и враждебен

Северна Корея заклейми новия президент на Юга като проамерикански и враждебен

Юн Сук Йел предизвика шок с такива нелепи забележки като "превантивен удар" и "главен враг" и разпали конфронтационна лудост

Тестът беше последният знак, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун изпълнява скорошен обет за ускоряване на разработването на ядрени оръжия.

Съединените щати заемат ротационното председателство на съвета този месец и свикаха срещата.

Досега тази година Северна Корея е изстреляла ракети 15 пъти. Те включват първия тест на страната на междуконтинентална балистична ракета от 2017 г. през март, който демонстрира потенциален обсег за достигане до цялата континентална част на САЩ.

Изстрелването в събота беше очевидно първата демонстрация на Северна Корея на балистична ракетна система, изстрелвана от подводница от октомври 2021 г., когато тя изстреля нова ракета с малък обсег.

Северна Корея изстреля ракета към Японско море

Северна Корея изстреля ракета към Японско море

Това е 15-ият оръжеен тест на Северна Корея през 2022 г.

Последното изстрелване дойде точно преди встъпването в длъжност във вторник на новоизбрания президент на Южна Корея Юн Сук Йел, който обеща по-строг подход към ядрените амбиции на Севера.

Заместник-говорителят на ООН Фархан Хак каза в понеделник, че Организацията на обединените нации е изразила загриженост относно всички ракетни тестове и "искаме още веднъж да призовем за връщане към диалога между всички страни на Корейския полуостров, за да можем да продължим с мирната денуклеаризация на Корейския полуостров".

Съединените щати разпространиха проект за резолюция в Съвета за сигурност, в който се искат допълнителни санкции срещу Северна Корея заради поредицата от изпитания тази година. Посланикът на САЩ Линда Томас-Гринфийлд каза пред репортери миналия вторник, че "нашият план е да продължим напред с тази резолюция през този месец", докато САЩ са председателството на съвета.

Но дипломати, пожелали да останат анонимни, тъй като дискусиите са били частни, казаха, че резолюцията е изправена пред тежка борба, защото Русия и Китай, които имат право на вето в съвета, искат санкциите срещу Северна Корея да бъдат облекчени, а не увеличени.

Първоначално съветът наложи санкции след първата ядрена изпитателна експлозия на Севера през 2006 г. и ги затегна през годините. Но миналата есен Китай и Русия призоваха за премахване на различни санкции срещу съседа си, а през януари блокираха Съвета за сигурност да наложи санкции на петима севернокорейски служители.

Наблюдателите твърдят, че необичайно бързият темп на Северна Корея в развитието на оръжията тази година е насочен към напредъка на двойните й цели за модернизиране на нейните ракетни програми и оказване на натиск върху Съединените щати заради задълбочаващо се замразяване на ядрените преговори.

Те казват, че Ким в крайна сметка има за цел да използва разширения си арсенал, за да спечели международното признание на Северна Корея като ядрена държава, което според него ще помогне да принуди Съединените щати да облекчат международните икономически санкции срещу страната му.

Има признаци, че Северна Корея се готви за ядрен опит. Ако се проведе тест, това ще бъде седмата експлозия на ядрено оръжие от Северна Корея и първата от 2017 г.

Северна Корея и Русия обсъжда Байдън на азиатска обиколка

Северна Корея и Русия обсъжда Байдън на азиатска обиколка

По-късно този месец

В края на април Ким отново предупреди, че ще продължи да развива ядрената армия на Северна Корея, за да може тя "превантивно и задълбочено да сдържа и осуетява всички опасни опити и заплашителни действия, включително непрекъснато нарастващи ядрени заплахи от враждебни сили, ако е необходимо", според до официалната севернокорейска централна новинарска агенция.