Властите в Съединените щати вярват, че Северна Корея подготвя своя ядрен полигон Пунгие-ри и може да са готови да проведат тест там още този месец. Това заяви в петък заместник-говорителят на Държавния департамент Джалина Портър, цитирана от "Ройтерс".

Северна Корея наскоро засили изпитанията на оръжия и възобнови изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети (ICBM) тази година за първи път от 2017 г.

Тя не е тествала ядрена бомба от 2017 г., но представители на САЩ и Южна Корея от седмици твърдят, че има признаци за ново строителство.

Това е първото подобно изявление в протокола от американски служител.

Северна Корея и Русия обсъжда Байдън на азиатска обиколка

Северна Корея и Русия обсъжда Байдън на азиатска обиколка

По-късно този месец

"Тази оценка е в съответствие с неотдавнашните публични изявления на КНДР. Споделихме тази информация със съюзници и партньори и ще продължим тясно координиране с тях", каза Портър.

Президентът Джо Байдън ще пътува до Южна Корея и Япония от 20 до 24 май.

Миналата седмица лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун обеща да ускори развитието на ядрения арсенал на страната си, като същевременно наблюдава огромен военен парад, тъй като преговорите за денуклеаризация със Съединените щати остават в застой. 

Той каза, че основната мисия на ядрените сили на Севера е възпирането, но използването им "никога не може да бъде ограничено до една-единствена мисия".

По-рано в петък Съединените щати наложиха санкции на миксера за виртуални валути Blender, обвинявайки го, че е замесен в един от най-големите регистрирани кражби на криптовалута и е използван от Северна Корея за набиране на средства за нейните оръжейни програми.

КНДР раздразни Южна Корея с ново ракетно изпитание

КНДР раздразни Южна Корея с ново ракетно изпитание

Ракетата е била изстреляна към морето от източния бряг на Северна Корея