Докато Израел се опитва да унищожи "Хамас" в битките в Газа, Съединените щати на всички нива се опитват да предотвратят ескалацията на конфликта и да убедят както израелците, така и другите им съседи и врагове да проявят сдържаност, пише руската служба на "Би Би Си".

Енергийният съветник на президента на САЩ Джо Байдън Амос Хохщайн пътува до Израел в понеделник. Според Ройтерс целта му е да обсъди въпроси, свързани с израелско-ливанската граница, включително мерки, които биха предотвратили разпространението на конфликта.

"Това пътуване е продължение на посещението на Хохщайн в Ливан през ноември, където той обясни, че САЩ не искат конфликтът в Газа да ескалира и да се разпространи в Ливан", цитира агенцията анонимен американски служител.

"На срещите в Израел Хохщайн възнамерява да подчертае, че възстановяването на спокойствието на северната граница на Израел е въпрос от изключителна важност за Съединените щати и трябва да бъде приоритет както за Израел, така и за Ливан", каза служителят.

Енергийният съветник на Байдън е натоварен с мисията, тъй като миналата година помогна на Израел и Ливан да постигнат споразумение за демаркация на морската граница, което донякъде стабилизира отношенията между двете враждуващи страни, които също се карат за газовите права в Средиземно море.

25 ракети са изстреляни от Ливан към Израел

25 ракети са изстреляни от Ливан към Израел

Тревога е обявена на цялата територия на Израел