С глоба от 1200 евро е заплашен първият вицепремиер на Република Северна Македония Артан Груби. Причина за това наказание е, че интернет страницата на ръководеното от него министерство за политическата система е само на албански език, съобщава македонският "Слободен печат", цитиран от БНР.

Груби отговаря за политическата система и връзките между общностите в югозападната ни съседка.

Официалната страница на министерството, на която се съобщава за дейността на първия вицепремиер, се води само на албански език. Намерено е място и за представяне на песента на певицата Туна, посветена на албанската азбука.

На страницата на това македонско министерство няма никаква информация на македонски, като пише, че този вариант на страницата е в процес на изработване.

От македонската медия цитират член 6 от Закона за употреба на езиците, за който висши ръководители на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) се похвалиха миналата година, че е "закон на ДСИ", интернет страниците на институциите и съдържанието им се публикуват задължително освен на македонски, и на език, различен от македонския, на който говорят най-малко 20 % от гражданите в Република Северна Македония. В закона е, че за неспазване на разпоредбите, какъвто е случаят с министерството за политическата система, който пропуска информацията на македонски, се предвижда глоба от четири до пет хиляди евро.

На глоба на стойност 30 процента от наказанието за институцията подлежи и отговорното лице, тоест Артан Груби, който трябва да заплати 1200 евро.

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни
Обновена

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни

Български и македонски войски освобождават заедно територии през ВСВ

Междувременно първият вицепремиер Артан Груби замина на посещение в Косово. Така избяга от коментар за албанския език на страницата си и от коментар за изявлението на лидера на ДСИ Али Ахмети, че първият вицепремиер е имал роля на преводач в случая с така наречената "жълта къща", в която по време на войната в Косово са били изваждани органи на пленници на Армията за освобождение на Косово.