Сепаратистите в източния украински град Донецк, които в неделя превзеха сградата на областната администрация, проведоха извънредно заседание, на което обявиха създаването на Донецка народна република, предаде „Обозреватель", позовавайки се на живеещия в града блогър и журналист Денис Казански.

На събранието не са присъствали представители на местната власт, избрани по легитимен път, отбелязва изданието.
Делегатите са подписали документ, в който се казва, че новата власт в областта е обещала „да гради отношения с останалите държави, които съответстват на международното право".

Русия да изпрати мироопазващ контингент, искат проруски активисти
Още...

Новите местни депутати дори решиха не по-късно от 11 май в областта да бъде проведен референдум за присъединяване към Русия. Донецката народна република ще се създаде в административните граници на Донецка област, като решението за това ще влезе в сила веднага след провеждане на референдума, се посочва още в приетата днес декларация.

По-радикално настроените от тях дори настояха за изпращане на руски войски, но ответ от Москва все още няма.

Междувременно лидерът на опозиционната партия „Отечество" Юлия Тимошенко пристигна в Донецк на извънредно посещение, съобщиха от пресцентъра на партията. Тя ще инспектира държавните учреждения в града, след което ще се отправи към Луганск.

Преди минути украински журналисти съобщиха, че в небето над Донецк са забелязани нисколетящи военни самолети, които демонстративно преминават над града с ниска скорост. Самолетите са украински, а от вътрешното министерство на страната поясниха, че става въпрос за учения.

В коментар за случващото се в Донецк заместник председателят на руския сенат Иляс Умаханов заяви, че протестите в югоизточна Украйна са реакция на произвола, който цари в страната.

По думите му, събитията в Украйна са в резултата на многонационалния и многоконфесионален състав на населението от една страна и унитарния характер на украинската държава, която не дава възможност за развиване на националните малцинства - нито езиково, нито религиозно.

Умаханов бе категоричен, че референдумът е общопризната международна норма за демократично волеизлияние на гражданите.

Депутатът от украинската Върховна рада Николай Рудковски предложи в същото време въвеждане на извънредно положение в Луганска, Харковска и Донецка области. Такъв проект той е внесъл и деловодството на радата.

По думите му, необходимо е да се намери мирно решаване на противоречията.

Една от стъпките според Рудковски е веднага да се организират изнесени заседания на радата в трите размирни области, като управляващите проведат срещи с депутати от всички равнища в тези региони, представители на трудови колективи, обществени организации, местните елити и други.

Освен това според Рудковски след подобни преговори трябва да се приеме закон за обявяване руския език за втори официален за на територията на източните и южни области на Украйна.

Депутатът предлага също така заедно с президентските избори, насрочени за 25 май, да се проведе и референдум по въпроса за федерализиране на страната.

Припомняме, че вчера около 2000 сепаратисти проведоха пропуски митинг, след което се насочиха към сградата на Донецката областна администрация. Те настояха за федерализирането на Украйна и отделянето на Донецка област от Киев.

Подобни проруски демонстрации се проведоха още в Харков и Луганск.