Пресслужбата на най-голямата руска банка съобщи днес, че е започнала да отваря банкомати в Крим.

"Сбербанк сформира екип и започва работа на Кримския полуостров. Първите банкомати на банката вече са инсталирани, а до една година на целия полуостров ще заработи мрежа от устройства за самообслужване", се казва в изявление на банката, цитирано от Би Би Си.

Сбербанк: Ще са нужни десетилетия на руската икономика да се възстанови от санкциите

Сбербанк: Ще са нужни десетилетия на руската икономика да се възстанови от санкциите

Икономическите санкции наложени на Русия, са най-тежките, които една нация е преживявала през 21 век

От пресслужбата на банката допълват: "Постепенно през 2023 г. ще бъдат открити офиси на банката, като първите от тях в големите градове ще започнат работа през първата половина на годината. През годината ще бъдат въведени всички необходими услуги и съоръжения на Сбербанк".

Припомняме, че след анексирането на Крим през 2014 г. големите руски банки избягваха да започват операции там - те щяха да попаднат под западните санкции. С избухването на войната обаче започнаха да се налагат санкции на финансовия сектор на Русия, без оглед на Крим.

Още през март 2022 г. Владимир Путин призова банките да започнат да работят в Крим, защото вече няма от какво да се страхуват заради глобалните санкции.

Сбербанк фалира и в Чехия, в Унгария затваря врати за няколко дни

Сбербанк фалира и в Чехия, в Унгария затваря врати за няколко дни

След затварянето на Sberbank Europe в Австрия и в Хърватска, и в Словения

Що се отнася до Сбербанк, тя попадна под частични санкции от страна на САЩ през февруари 2022 г., а през април - под блокиращи санкции. До юли 2022 г. Европейският съюз също забрани всякакво взаимодействие с банката.