Протести на противникови крайнодесни и крайнолеви групи в американския град Портланд се превърнаха в насилие, след като противниковите страни влязоха в сблъсъци и поне един мъж е бил арестуван за стрелба с пистолет по демонстранти, съобщава "Ройтерс".

Никой не е пострадал при размяна на изстрели, а към момента няма информация за каквито и да било наранявания при много други схватки, в които влязоха противникови групи, като дори е бил използван спрей против мечки и са били счупени стъклата на кола на противници.

Началникът на полицията Чък Ловел заяви по време на брифинг в петък, че полицаите няма да се намесват непременно, за да прекъснат сблъсъците между групите.

Но той добави, че "това, че не се извършват арести на място, когато напрежението е високо, не означава, че хората няма да бъдат обвинени в престъпления".

Портланд се превърна в магнит за сблъсъци между политически екстремисти от миналата година.

13 арестувани при протести на крайнодесни и антифашисти в Портланд

13 арестувани при протести на крайнодесни и антифашисти в Портланд

Отчетливо радикализиране на обществото в САЩ

На 7 август, облечена в черно антифа група и група, носеща цветовете на крайнодесните "Горди момчета", си размениха изстрели с лютив спрей и топчета за пейнтбол след религиозна среща на открито, предвождана от консервативен пастор.

Съперниковите протести се проведоха на годишнината от сблъсък, който се разрасна до насилие между крайнодесни и крайнолеви тълпи в центъра на Портланд, където поредица от улични демонстрации миналата година последваха убийството на чернокожия Джордж Флойд от полицай в Минеаполис на 25 май 2020 г.

Сблъсъците доведоха до стрелба, при която загина десен протестиращ, 39-годишният Арън Даниелсън, на 29 август.

Предполагаемият стрелец, Майкъл Райноел, 48-годишен самопровъзгласил се антифашистки активист, който осигуряваше сигурността на протестиращите от "Животът на черните има значение", беше застрелян от полицията в щата Вашингтон на 4 септември, след като се опита да го арестува.

Кметът на Портланд напръскан със сълзотворен газ в протест срещу бруталността на полицията

Кметът на Портланд напръскан със сълзотворен газ в протест срещу бруталността на полицията

Той е от Демократическата партия