Италианската полиция влезе в сблъсъци с около стотина крайнолеви протестиращи, провеждащи демонстрация срещу предизборно мероприятие на неофашистка партия в северния град Торино снощи. Това е знак за засилващото се напрежение в навечерието на парламентарните избори в Италия на 4 март, отбелязва "Ройтерс".

Десетки "антифашисти" са се опитали да пробият полицейски кордон, за да стигнат до хотел, където крайнодясната партия Каса Паунд е провеждала предизборно събрание.

Италия се връща към Оловните години – тероризъм на фашисти и крайнолеви

Италия се връща към Оловните години – тероризъм на фашисти и крайнолеви

Съобщава се за сблъсъци между фашисти и леви активисти

Крайнолевите елементи обаче са били отблъснати от тежко екипираните полицейски части, като след това са ги разпръснали с водни оръдия и сълзотворен газ.

След това двете фракции влезли в сблъсък от разстояние, като протестиращите са хвърляли огромни пиратки и бутилки, държейки плакат, на който пише "Торино е антифашистки град".

Трима полицаи са претърпели леки наранявания. Неизвестен брой хора са били арестувани.

Протестиращите в крайна сметка са били удържани далеч от предизборното мероприятие на Каса Паунд. Крайнодясната партия спечели 9 процента от гласовете по време на местните избори в столицата Рим през ноември, но никога не е имала депутат в парламента и изглежда малко вероятно да успее да спечели на тези избори.

Италия задържа мъж след стрелбата по мигранти

Италия задържа мъж след стрелбата по мигранти

Шестима души бяха ранени, един от тях тежко

Серия от инциденти с насилие през последния месец накараха някои политици и вестници да изразят тревога за завръщане на политическото насилие от 1970-те и 1980-те години, известни като "годините на оловото".

Този период беше белязан от убийства и бомбени атентати, извършени от крайнодесни и крайнолеви групировки. Крайнолевите "Червени бригади" отвлякоха и убиха Алдо Моро през 1978 г. който е 5-кратен премиер на Италия от десните християндемократи.

По-рано този месец 28-годишен италианец, който е известен с нацистките си възгледи, простреля шестима черни имигранти в град Мачерата.

Десен дни по-късно група крайнолеви протестиращи пребиха карабинер, който се опитвал да спре протестиращите да се доберат до мероприятие на Каса Паунд в Северна Италия.

Тази седмица крайнодесен политик от партията "Форца Нуова" беше спрян на улицата в Палермо, столицата на Сицилия, завързан и бит от група крайнолеви активисти.

Също тази седмица член на крайнолявата партия "Власт на народа" беше наръган в Перуджа, докато разлепял предизборни плакати.