Протести избухнаха в Пакистан във вторник, след като бившият премиер Имран Хан беше арестуван по време на явяване в съда в столицата Исламабад, съобщава АФП. Демонстрации са се провели в цялата страна. 

Протестиращи изляха гнева си върху военните, като нахлуха в резиденцията на командира на корпуса в Лахор и обсадиха порта на генералния щаб на армията в гарнизонния град Равалпинди.

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне привържениците на Хан в Карачи и Лахор, докато протестиращите блокираха пътища в столицата Исламабад, Пешавар и други градове.

Съединените щати и Великобритания призоваха за спазване на "върховенството на закона" в Пакистан.

Властите ограничиха достъпа до Twitter, Facebook и други социални медийни платформи.

Пакистан арестува бившия премиер Имран Хан

Пакистан арестува бившия премиер Имран Хан

Той е задържан при явяването си в съда

Припомняме, че Хан бе задържан при явяването си в съда за едно от десетките висящи дела, откакто беше освободен от поста през миналата година.

В "Туитър" органите на реда уточниха, че бившият премиер е арестуван във връзка със случай на подкуп.

Пакистан е в дълбока икономическа и политическа криза, като Хан оказва натиск върху затрудненото коалиционно правителство за предсрочни избори.

На митинг през уикенда в Лахор той повтори обвиненията си, че старши офицер от разузнаването генерал-майор Фейсал Насир е участвал в опита за убийството му през 2022 г., по време на който беше прострелян в крака.

Полицията щурмува резиденцията на бившия премиер на Пакистан

Полицията щурмува резиденцията на бившия премиер на Пакистан

30 души са задържани

От своя страна Крилото на военните за междуведомствени връзки с обществеността заяви, че "това изфабрикувано и злонамерено твърдение е изключително жалко, достойно за съжаление и неприемливо".

"Това е последователен модел през последната година, при който служители на военни и разузнавателни служби са обект на инсинуации и сензационна пропаганда за постигане на политически цели", се подчертава в изявлението.

Критиките към военното ведомство са рядкост в Пакистан, където началниците на армията имат значително влияние върху вътрешната и външната политика и отдавна са обвинявани, че се намесват в назначаването и свалянето на правителствата.

Откакто беше свален през април 2022 г. след вот на недоверие, Хан започна да провежда антиправителствени митинги в Пакистан.