Очаква се следващата седмица САЩ да обяви нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 200 млн. долара, съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници в администрацията.

Открита "счетоводна грешка" в бюджета на Пентагона ще позволи на правителството да заобиколи хаоса, предизвикан от Конгреса, и Байдън да изпрати още оръжия на Киев.

След като миналата седмица Конгресът одобри временно финансиране на правителството, за да избегне шътдаун, изпадна в още по-дълбока криза с отстраняването на председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

Гласуваният план за временно финансиране на правителството обаче не включва военна помощ за Украйна.

Очаква се САЩ да обявят откритата си "счетоводна грешка" и какво ще правят с нея на 16 октомври на поредната среща в Брюксел на формата "Рамщайн". Какво ще съдържа следващият пакет военна помощ за Украйна все още не е ясно, но е вероятно боеприпаси и превозни средства, т.е. помощта ще бъде подобна на последните пакети военни помощ.

Борел: Можем да направим и повече за Украйна, но не можем да заменим САЩ

Борел: Можем да направим и повече за Украйна, но не можем да заменим САЩ

Той се надява на бързото възобновяване на помощта за Украйна

Предстои американските конгресмени да разгледат отделен законопроект за военна и хуманитарна помощ за Украйна в размер на 24 милиарда долара, която президентът Джо Байдън иска да бъде включена в бюджета.

Пентагонът обаче все още разполага с около 5,4 милиарда долара, след като през юни установи, че счетоводна грешка е довела до надценяване на стойността на оръжията, изпратени досега на Киев. Става въпрос за пари по система, известна като така наречените президентски правомощия за изтегляне на средства (PDA), която е използвана и за предоставяне на оръжия за Украйна.

Експерт от ISW за спора за оръжието за Украйна: Поколението на Втората световна би се ужасило

Експерт от ISW за спора за оръжието за Украйна: Поколението на Втората световна би се ужасило

Ако не го направим сега, по-късно ще е много по-трудно и кърваво