В заядлив тон председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че историческата сделка за мигрантите между ЕС и Турция ще се провали, освен ако Анкара не изпълни изпълни своите ангажименти, включително да направи промени в антитерористичното си законодателство, за което беше постигнато съгласие с Брюксел, съобщава „Ройтерс”.

„Ние определихме критериите за либерализирането на визовия режим, това са 72 критерия, като в 65-ия от тях се казва, че турското правителство трябва да преразгледа закона за борба с тероризма”, посочи Юнкер на конференция на тема Европа в германското външно министерство.

„Ние разчитаме на това, ние се споразумяхме с турското правителство и няма как напускането на поста от страна на турския премиер да води до пренебрегване на споразуменията между ЕС и Турция”, изтъкнал още Юнкер, имайки предвид напускането на Ахмет Давутоглу.

„Ние положихме големи усилия условията да бъдат изпълнени. В противен случай тази сделка, споразумението между ЕС и Турция, няма да се случи. Ако г-н Ердоган реши да откаже на турците правото на свободно пътуване в Европа, тогава той трябва да обясни това на турския народ. Това няма да бъде мой проблем, това ще бъде негов проблем”, подчертал председателят на ЕК.

Междувременно от централата на ЕК в Брюксел отбелязаха, че споразумението между ЕС и Турция за мигрантите не било "мъртво" заради отказа на Анкара да промени антитерористичното си законодателство, което според критици бива използвано от турските власти за преследване на противници на Ердоган.