Този полет поражда въпроси: според съобщение в медиите австрийският канцлер Себастиан Курц е използвал самолета на украинския олигарх. Деликатна подробност: собственикът на самолета, намиращ се във Виена, се бори срещу екстрадицията му в САЩ. Това разкри германското списание "Шпигел".

В началото на март австрийският канцлер пристигна на кратко посещение в Израел. (...) Той се върна с чартърен частен самолет. (...) В Австрия този полет повдигна въпроси. Според "Зак Зак" наетият самолет принадлежи на бизнес империя. Той е на олигарх, който има много добри връзки в политическите кръгове във Виена. Казва се Дмитрий Фирташ .

Бизнесменът идва от Украйна. Там от няколко десетилетия е смятан за опитен сив кардинал.

Фирташ обаче е във Виена от няколко години. Той е изправен пред арест в Украйна. В същото време Съединените щати се опитват да екстрадират бизнесмена. Срещу него се води разследване по подозрение за корупция. (...) Американски разследващите се интересуват и от Фирташ, тъй като той се смята за ключова фигура в газовите сделки, сключени между Русия и Украйна в продължение на десетилетия.

От канцеларията на австрийския канцлер заявиха, че нямат информация за това кой притежава конкретни самолети и това всъщност няма значение, заключава "Шпигел".