"Щом са предприели санкции срещу нас, ние ще ги прецакаме. Сега те ще трябва да купуват рубли на Московската борса, за да купуват газ от нас. Но това е само един щрих. Сега ще ги прецакаме всичките!"

В пространна статия журналистът Фарида Рустамова пише за новата ситуация в Русия и най-вече за настроенията. Рустамова е работила години в РБК, Новая газета, руската редакция на BBC, за последно сътрудничи на забраненото вече издание "Медуза". Статията е публикувана в блога й Faridaily.

Неин познат, високопоставен руски държавен служител, е казал горните думи с ентусиазъм. Той отдавна е член на екипа на Путин, но е смятан за либерално мислещ човек. Преди месец нейният събеседник е бил в друго настроение и малко объркан, като казвал, че най-важното е да се спре кръвопролитието в Украйна и след това да се мисли как да се живее в новата реалност.

Горният цитат не беше единственият, който каза това. В Русия отдавна няма нелоялни хора във властта, чиновници, служители и ръководители на държавни компании, депутати, близки до държавния бизнес - в лични разговори почти всички изразяват поне недоумение от нахлуването в Украйна. Въпреки това през месеца, в който продължава военният конфликт, няма масово напускане на чиновници и държавни ръководители. Големият бизнес или мълчи, или се ограничава с неутрални фрази, че подкрепя мира, пише Рустамова.

През изминалата седмица е разговаряла с няколко души, близки до Путин, както и с дузина държавни служители на различни нива и служители на държавни компании. Имала две цели. На първо място да разбере настроенията сред руския елит и близките му след безпрецедентните санкции, наложени на Русия. Второ, опитала се е да разбера дали някой се е опитвал да убеди руския президент Владимир Путин да спре кръвопролитията и защо именно Роман Абрамович е бил посредникът-дипломат, разказва Рустамова.

Накратко, можем да кажем, че през последния месец мечтата на Путин да консолидира руския елит се сбъдна. Тези хора разбират, че сега животът им е свързан само с Русия и че трябва да изградят живота си тук. Различията и влиянието на кръговете и клановете са заличени, тъй като масата от хора е загубила предишните си позиции и ресурси. Евентуален мирен договор едва ли ще промени настроенията в руския елит, пише Фарида Рустамова. "Преминахме точката, от която няма връщане назад. Всички разбират, че ще има мир, прекратяване на военните действия в Украйна, но и че този мир няма да доведе до връщане към предишния живот", казва близък до Кремъл събеседник.

В същото време руското общество, както са я уверили нейните събеседници, също се е обединило в подкрепа на действията на Путин под напора на пропагандата и последиците от санкциите. В ситуация, в която, както им се струва, целият свят е срещу руснаците, гражданите "ще намразят Запада и ще се консолидират".

Общество във военно положение

Въпреки че официално Русия не води война, а "специална операция", руската държавна пропаганда работи с пълна сила - държавните канали вече излъчват почти изцяло новинарски предавания, базирани на брифинги на Министерството на отбраната и друга официална информация за "специалната операция", както и пропагандни токшоута. Населението е с промит мозък и смята, че Русия воюва в Украйна с нацистите, които сами са подготвили нападението над Донбас. За да се всява по-голям страх, се разказват истории за биолаборатории на украинска територия, в които с подкрепата на САЩ уж се подготвяло биологично оръжие срещу руснаците.

Самият Путин даде ясно да се разбере, че смята противниците на войната за врагове на Русия, които действат в интерес на западните държави. "Те [западните страни] ще се опитат да заложат на така наречената пета колона, на националните предатели, на тези, които печелят пари тук, в нашата страна, и живеят там", заяви Путин на 16 март. Според него колективният Запад се опитва да разцепи руското общество. А за да убеди всички, че руснаците подкрепят решенията му, Путин организира срещи и митинги с независими от държавата граждани.

Всичко това се случва след вълна от обществено недоволство от започналата война, припомня Рустамова. В първите дни хората излязоха по улиците, масово подписваха отворени писма и петиции, а известни в страната артисти, режисьори, писатели и общественици се обявиха срещу войната в социалните мрежи. Това не продължи дълго, в рамките на една седмица властите блокираха почти всички независими медии, сплашиха гражданите с нови закони за цензура, не дадоха и най-малък шанс на уличните протести да прераснат в масови акции, като непрекъснато вкарваха хора в полицейските арести - през първите две седмици полицията е задържала 15 000 души.

"В първите дни губехме информационно. Сред хората имаше негативни нагласи. Обществото се раздели жестоко - 50 на 50. Но след това всички държавни медии се съвзеха и започнаха да произвеждат нормално съдържание. А когато на Запад започнаха да говорят, че всички руснаци са лоши, да бойкотират артисти и спортисти, всичко се промени. Сега съотношението е 75% към 25% в полза на поддръжниците на военната операция. Това означава, че е налице социална консолидация. Призивите срещу войната изобщо не са популярни, сега това е по-скоро маргинална история", казва събеседник на Рустамова от ръководството на регион в европейската част на страната, където тази година ще се проведат избори за губернатор, което означава, че властите постоянно проучват обществените настроения там. Той казва, че в момента в обществото няма позиция "да приключим", а по-скоро "да приключим, но при нашите условия".

Хората от властта, с които е разговаряла, твърдят в един глас, че за много обикновени граждани - поне докато няма силно нарастване на безработицата - санкциите и другите икономически и политически последици от войната с Украйна имат обратен ефект на този, който западните държави може би са искали. Масовото изтегляне на западни марки (IKEA, Apple, Zara, McDonald's, Carlsberg и др.), спирането на бизнеса, забраната за полети, девалвацията на рублата, трудностите при закупуването на долари и евро накараха много руснаци да повярват, че целият свят е срещу тях, и в такава ситуация те се държат по особен начин, смятат моите събеседници.

"След края на Великата отечествена война страната ни веднага започна да се възстановява и почиства. А 30 години по-късно страната вече е наред. Тези хора на Запад не разбират с кого си играят. Санкциите предизвикват остра опозиция дори сред онези, които са мислили другояче и са се съмнявали в руското ръководство, те вече дълго време няма да поставят въпроси, ще намразят Запада и ще се консолидират, за да правят свои собствени неща, особено хората на средна възраст. Това е много фино нещо, което Западът изобщо не разбира", твърди още един от събеседниците на Рустамова, който е сред високопоставените руснаци. Той е по-развълнуван от всякога и добавя, че се чувства подмладен с няколко десетилетия.

По данни на Общоруския център за обществено мнение 74% от руснаците са склонни да подкрепят "специална военна операция" в Украйна, а доверието в Путин се е повишило от 67,2% до многогодишен връх от 80,6% от началото на операцията. Рустамова посочва, че да се вярва на кремълските социолози е трудно дори в мирно време, а по време на война е невъзможно - всичко в днешна Русия е напълно подчинено на военната пропаганда. Независими социолози твърдят, че ако руснаците бяха попитани за подкрепата им за войната, броят на поддръжниците щеше да е по-малък.

Директорът на независимия център "Левада" заяви още преди войната, че онези респонденти, които са критично настроени към политиката на Русия спрямо Украйна, са избягвали да отговарят на анкетите от страх от преследване от страна на властите. Самият център "Левада" обаче съобщава в последното си проучване от края на март: "Одобрението на основните държавни институции се е повишило значително през март: 83% одобряват президента, 71% - министър-председателя, 70% - правителството, и 59% - Държавната дума. Рязко се е увеличил делът на тези, които смятат, че нещата в страната вървят в правилната посока".

Мечтата на Путин стана реалност

Но какво мислят за себе си руските елити, които са подложени на безпрецедентни международни санкции, губят апартаментите си, замъците и яхтите си в чужбина, а и възможността да посещават много страни? В санкционните списъци вече са включени не само длъжностни лица, депутати и служители по сигурността, но и бизнесмени и топ мениджъри, които до 24 февруари се опитваха да се дистанцират от политиката. Например Роман Абрамович, Олег Тинков, Михаил Фридман, Петър Авен, Алексей Мордашов, Херман Греф и няколко негови заместници, Игор Шувалов и други.

"Когато видях какво правят с тези бедни параолимпийци, това беше краят за мен... Така че какво да правя с iPhone, ще имам китайски телефон. Имам германски автомобил, така че ще имам и китайски, или руски. Сега разбирам, че Путин е прав, че всичко това трябваше да се случи по един или друг начин. И че тези санкции така или иначе щяха да ни бъдат наложени", казва високопоставен държавен служител, който преди месец е смятал, че имперските амбиции могат да се проявят по друг начин, например чрез развиване на силна икономика.

Според няколко руснаци от различни нива на властта, с които разговаря журналистката, персоналните санкции са направили услуга на Путин и са му помогнали да постигне това, което той не е успявал да направи от години - да превърне руския елит в монолитен. "Всички тези лични санкции заздравяват елита. Всички, които са мислили за друг живот, разбират, че поне през следващите 10-15 години животът им е съсредоточен в Русия, децата им ще учат в Русия, семействата им ще живеят в Русия. Тези хора се чувстват обидени и няма да свалят никого, а ще изградят живота си тук."

Парадоксално е, но както обществото, така и елитите, които преди бяха безкрайно отдалечени едни от други, сега са ако не обединени, то поне чувстват, че са в една лодка. От казаното от моите събеседници стигнах до извода, че сред държавния апарат и държавния бизнес условно могат да се обособят три групи. Много хора в по-зряла възраст изпитват ентусиазъм и възможност да спечелят пари и да започнат отново, както през 90-те години. "Мислят, че сме глупави? Ние не сме глупави. Ние сме руснаци, всичко е наред, ще се мобилизираме сега, ще го отработим. Пилците се броят наесен, както се казва", казва пред Рустамова човек от ръководството на санкционирана държавна компания.

Без ентусиазъм, но с разбиране приемат всичко, каквото е, и продължават да си вършат работата, макар и невинаги да виждат смисъл в нея, хора на средна възраст, 45-50-годишни, които в младостта си са уловили съветското време. "Сега е много по-важно да разберем как ще живеем в тези условия", разсъждава наин събеседник в тази възрастова категория, който заема висока позиция в йерархията на властта и се смята за технократ. "Ами да, ще трябва да ядем корени и да раждаме на полето. Но какви други възможности има?", се подсмихва друг интервюиран.

Най-разочаровани са 35-40-годишните, които се намират в разгара на кариерата си, която е била нулирана. Някои от тях се чувстват изоставени и не харесват своите съграждани, които са напуснали страната и които според тях ги поучават как да живеят и съветват да свалят режима от чужбина. "Искам да им кажа: просто млъкнете", описва чувствата си и възгледите на връстниците си един от най-младите събеседници, който участва в борбата на държавата срещу последиците от западните санкции. Друг млад държавен служител, който не подкрепя войната, казва, че се чувства в капан: непоносимо е да остане, но е невъзможно да се откаже и да напусне, защото никой няма да го пусне от страната.

Налагането на персонални санкции и прекъсването на връзките с външния свят имат и друго последствие за руския елит. Заради загубата на финансовите си позиции и огромните политически последици различните групи по интереси и кланове, както се изрази един от моите събеседници, "се приближиха един към друг".

"Няма групи, няма кръгове, всичко е сринато. Всеки е финансово несигурен, политически и е загубил позицията си. Който е имал възможност да се включи (в опитите да повлияе на Путин) от различни страни по различни поводи, го е направил. Всичко е обезсилено, всеки е станал актьор в собствената си история. Само отделни спорадични действия", обяснява събеседник на Рустамова.

Хората, които успяват да разговарят с Путин, се оплакват, че той самият говори с интерес, но не се вслушва в това, което му се казва, обяснява ситуацията човек, запознат с хората, които са разговаряли с президента през последния месец. Така че те спекулират, че Путин се нуждае от протакане на мирните преговори, докато все още вярва на военните, които твърдят, че Донецката и Луганската област и крайбрежието на Азовско море могат да бъдат откъснати от Украйна.

Кой може да промени мнението на Путин?

Това е безполезно и безсмислено - приблизително така отговаряли всички хора, с които Рустамова е разговаряла, на въпроса дали частта от руския елит, която не е съгласна с действията на Путин по отношение на Украйна, се опитва да се обедини и да му повлияе.

"Никой не може да изисква нищо. Те могат да дойдат и да говорят, но няма смисъл. Той има ясна картина в главата си, която той отразява в главата на всички. Искахме да бъдем приятели, а те ни обявиха за врагове, обградиха ни от всички страни, бяха готови да приемат Украйна в НАТО и да разположат ракети. Те ни провокираха и нямаше друг изход", обяснява човек, запознат с детайлите на преговорния процес между Русия и Украйна, като добавя, че съществува обективен проблем с достъпа до Путин. Кръгът му на общуване е възможно най-тесен, не допуска до себе си дори министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. Освен това Путин отдавна няма желание да се вслушва активно в ничие мнение.

През последния месец не е имало нито една публично оповестена среща на четири очи между Путин и член на руския елит, който по идеологически причини не подкрепя войната. В близкото обкръжение на Путин има няколко души с либерални възгледи. Сред тях най-близки до президента и с достъп от първа лице са ръководителят на Сметната палата Алексей Кудрин и президентът на Сбербанк Херман Греф. Те са загубили голяма част от влиянието си, както и цялата така наречена "либерална кула", чието съществуване вече така или иначе е под въпрос.

Путин, Кудрин и Греф работят заедно в кметството на Санкт Петербург през 90-те години. Именно Кудрин помага на Путин да се премести в Москва през 1996 г. и да намери работа в президентската администрация, а Греф ръководи разработването на икономическата програма за първите два президентски мандата на Путин. В качеството си на министри Кудрин и Греф проведоха няколко ключови реформи, които, заедно с високите цени на петрола, позволиха икономическия растеж на Русия в периода 2000-2008 г. При Кудрин и Греф Русия изплати предсрочно дълговете си към страните от Парижкия клуб, което позволи на Путин да води независима международна политика.

Кудрин два пъти е обявяван за най-добрия финансов министър в света. През 2010 г. от списание Euromoney и през 2003 г. от списание The Banker. "Гордея се, че имам такъв човек в моето правителство", казва Путин през 2013 г. По това време Кудрин вече не беше в правителството след скандал с Дмитрий Медведев. Въпреки това Путин заяви, че Кудрин е негов приятел и не е напуснал екипа.

Кудрин е разговарял с Путин в първите дни след началото на войната, въпреки че разговорът е бил планиран преди събитието, твърдят събеседници на Рустамова. Той казва, че Кудрин е предупредил Путин за последиците от войната: че икономиката ще се върне към началото на 90-те години и това може да доведе до социални сътресения. Но президентът не е реагирал. Друг познат на Кудрин разказва, че шефът на Сметната палата дни наред изглеждал зашеметен след разговора си с Путин, който му дал да разбере, че тази война ще продължи. Самият Кудрин написа на страницата си във Facebook на 16 март: "През последните седмици светът, в който живеем, се промени драматично. Най-вероятно тези промени ще ни съпътстват дълго време."

След началото на военната операция самият Греф и управляваната от него от 2007 г. "Сбербанк" се оказват подложени на тежки санкции от страна на САЩ и ЕС. Според моите източници обаче това не е накарало Греф да говори с Путин за необходимостта да се спре кръвопролитието. Освен това "Сбербанк" заема твърда позиция по отношение на онези, които са напуснали, когато войната е започнала, и са искали да работят от разстояние. От тях се иска да се върнат или да подадат оставка.

Нито Кудрин, нито Греф, нито който и да било друг ще убеди Путин да спре войната сега, те дори няма да бъдат изслушани, уверен е високопоставен руски служител. "Как можеш да си представиш това? Безполезно е. В момента се провежда военна операция и не е моментът да се дават такива съвети", казва той. Според него всички разговори са възможни само когато приключи горещата фаза на конфликта. Да кажеш нещо на Путин срещу войната сега би било своеобразно самоубийство, казва пред Bloomberg и руският бизнесмен Михаил Фридман, който също е санкциониран. Моите събеседници са съгласни с него.

Друг човек, който може да повлияе на президента, е председателят на Централната банка Елвира Набиулина. Тя не е от "Петербург", но работи за Путин повече от 20 години. През 1999-2000 г. тя е един от авторите на Стратегия-2010 - програмата за икономически реформи на Путин. Тя е начело на Централната банка на Русия от 2013 г. и договорът ѝ изтича това лято. Според Bloomberg Набиулина е искала да напусне поста си след събитията в Украйна, но Путин не я е пуснал. Двама източници, запознати с Набиулина и близки до Путин, обаче се съмняват в тази версия на събитията, както и двамата са близки до правителството.

Познати на Набиулина казват, че тя е много притеснена от случващото се. Но друг източник разказва на Рустамова, че преди половин година тя е била подложена на шантаж със запис на съпруга й с друга жена. Има подозрения, че премиерът Мушистин има пръст в това, но дори и тогава тя не е подала оставка. Според този източник, всякакви спорове с Путин и евентуални оставки ще бъдат възприети като предателство, за което ще се плати висока цена.

Марш на разколниците

Бившият заместник министър-председател Аркадий Дворкович се обяви против войната в средата на март. Това стана в момент, когато позицията му на президент на Международната федерация по шахмат се разклати, тъй като федерацията единодушно реши да забрани на руските спортисти да се състезават под нейния флаг. След това изказване Дворкович беше остракиран и у дома: заместник-председателят на Съвета на федерацията Андрей Турчак нарече изказването му "национално предателство" и призова за оставката му като председател на правителствения фонд "Сколково". Дворкович беше критикуван по хаплив начин и от Дмитрий Рогозин, бивш колега в правителството на Медведев, припомня Рустамова.

В резултат на това Дворкович подаде оставка. Но изглежда, че този ход е по-скоро отговор на критиките, отколкото протестна оставка. Дворкович, който отдавна е изгубил предишното си влияние, е в Москва, където миналата седмица е отпразнувал 50-ия си рожден ден.

Досега е открит само един виден член на елита, който изглежда е подал оставка именно защото не е бил съгласен с решението за война с Украйна. Анатолий Чубайс, съветник на президента по въпросите на устойчивото развитие и един от архитектите на пазарните реформи в Русия, който замина за Турция и реши да не се връща засега. Актът на ръководителя на президентската администрация по времето на Елцин и първи вицепремиер стана известен на 23 март, а указът за уволнението му е от 25 март.

Познати на Чубайс твърдят, че ходът му е бил неочакван и той не е предупредил никого за плановете си. Твърди се, че той и съпругата му е трябвало да заминат на почивка в Турция поне седмица и половина преди да стане известна новината за уволнението му. Какво точно е казал Чубайс на Путин и дали изобщо е казал нещо, не е известно. Рустамова отбелязва, че в Русия вероятно няма по-непопулярен държавник от Чубайс. Официални лица и пропагандисти посрещнаха напускането му с умиление, така че постъпката на Чубайс едва ли ще вдъхнови някого да повтори подобен ход.

Чубайс не е бил част от вътрешния кръг съветници на Путин и не е имал значимо влияние поне през последните десет години. Последната му длъжност е почетна пенсия - но е под закрилата на президента от силоваците, въпреки многократните им опити да го отстранят. Именно Чубайс съветва Путин да се присъедини към президентската администрация през 1997 г., след което кариерата на възпитаника на КГБ тръгва стремглаво нагоре. Въпреки че по-късно Борис Немцов заяви, че Чубайс се е противопоставил на назначаването на Путин за министър-председател и е разубедил Елцин да го направи.

Несравнимо по-могъщият милиардер Роман Абрамович изведнъж показа предполагаемата си антивоенна позиция като дипломат, макар и да не направи някакво изявление. Още от първите дни на военния конфликт, по молба на украинската страна, изключително непубличният бизнесмен участва в организацията на преговорите. За Путин Абрамович не е близък приятел, а олигарх, който му е помогнал сериозно. Например, за да си върне в началото на 2000-те години контрола над Първи канал, един от рупорите на руската пропаганда, който Абрамович притежаваше доскоро. Продажбата на "Сибнефт" от Абрамович на държавата е крайъгълен камък в процеса на връщане във властта на контрола върху петролния и газовия сектор. Абрамович също така е член на "Семейството", най-близкото обкръжение на първия президент на Русия Борис Елцин, който избра Путин за свой наследник. Според мотивите в санкционните списъци Абрамович е бил подложен на британски и европейски санкции, защото е поддържал близки отношения с Путин в продължение на десетилетия и поради това се е облагодетелствал от руското правителство.

В интервю за руски журналисти президентът Зеленски заяви, без да назовава името на Абрамович, че бизнесмените, които се опитват да помогнат в преговорите, го правят, за да избегнат санкциите, и "в това няма голям патриотизъм". Според Wall Street Journal обаче Зеленски е помолил публично президента на САЩ Джо Байдън да не налага санкции спрямо Абрамович. А Михаил Подоляк, член на украинската делегация, определи след преговорите на 29 март Абрамович като "изключително ефективен посредник". "Тоест той отчасти модерира процеса, за да се увери, че няма недоразумения "на вратата". Тоест, когато една от страните каже нещо, а другата го разбере погрешно, от гледна точка на логистиката на преговорния процес."

Тъй като вече не е полезно да се водят фундаментални разговори с Путин за това кой е прав и кой не, както казват моите събеседници, Абрамович му помага да му представи различни варианти за разрешаване на конфликта. Позицията му се различава от тази на държавните служители и зависимите от президента бизнесмени и му позволява да бъде компромисен неофициален парламентарист.

Бизнесменът разполага с всички необходими ресурси за посредник, обясняват пред Рустамова събеседници, които го познават: достъп до висши руски и украински служители, тяхното одобрение за посредничеството му, средства и възможност да пътува между Москва и Киев (по нейна информация два пъти е летял натам през Полша), познанство чрез общи приятели с членовете на украинската делегация Давид Арахамия и Рустем Умеров, да не говорим за собствения му опит на бизнесмен, изградил империята си през 90-те години.

Точно този опит изплува в съзнанието на много наблюдатели, след като стана ясно, че Абрамович и няколко други членове на украинската делегация са имали симптоми на отравяне след една от първите си срещи. Човек, запознат с детайлите на преговорния процес, казва пред Рустамова, че Абрамович наистина е изпитал симптоми на отравяне след първото си пътуване до Киев. Милиардерът загубил зрението си за няколко часа и кожата му се обелила. Заедно с Рустем Умеров след това са лекувани в истанбулска клиника.

Не е известно какво е причинило отравянето. Съществува предположение, че може да е бил някакъв токсичен газ, а не "новодошъл", както смятаха много хора, казва моят събеседник. Все още не е известно и кой е отговорен за инцидента. Дмитрий Песков, говорителят на Путин, заяви, че информацията за отравянето на Абрамович е невярна и я нарече информационна диверсия. Той каза това, защото Кремъл реши по такъв странен начин да отклони подозренията, че руските специални служби са замесени в отравянето. Въпреки това разузнавателните служби на САЩ също имат съмнения относно отравянето.

След инцидента Абрамович е посетил Киев за разговори поне още веднъж. Той взе участие и в нов кръг от преговори, който се проведе на 29 март.

Faridaily публикува част от предложенията на украинската страна към Русия, които помощникът на президента Володимир Медински е донесъл в Москва. Докато украинските преговарящи имат пряка връзка със своя президент, руските делегати общуват по време на преговорите само с ръководителя на президентската администрация Антон Вайно. Предложенията на украинците са били съгласувани с руската страна в работен порядък, твърди източник на Рустамова, запознат с подробностите на преговорите, който допълва, че Москва може да направи сурови контрапредложения. Според него по време на преговорите във вторник е имало възможност за пълно прекратяване на сраженията и обявяване на временно примирие, но и двете страни са го избегнали, надявайки се на нови военни успехи.

*Оригиналното заглавие на Фарида Рустамова: "Мы теперь будем их всех е***ь". Что происходит в российских элитах через месяц после начала войны