Сваленият от власт чрез държавен преврат президент на Хондурас Мануел Селая призова сънародниците си да се вдигнат на въстание, предаде АФП.

Селая, който се намира в Гватемала, заяви, че народът на Хондурас "има законно, демократично право на въстание, ако си има работа с правителство, узурпирало властта и военни, поддържащи преврата".

"Не напускайте улиците - те са единственото място, което ни оставиха новите власти", заяви отстраненият от власт президент, обръщайки се към сънародниците си в Хондурас.

На съвместна пресконференция с президента на Гватемала Алваро Колом, Селая призова сънародниците си да правят стачки, протести и акции на гражданско неподчинение.

След отстраняването от власт на Селая в Хондурас избухнаха сблъсъци между негови поддръжници и полицаи, лоялни на новата власт, в резултат на които загинаха няколко души. В столицата беше въведен комендантски час, а парламентът на страната временно ограничи конституционните свободи и разреши на правоохранителните органи да арестуват граждани без предявено обвинение за повече от 24 часа.

Военният преврат в Хондурас беше извършен на 28 юни в навечерието на референдум за въвеждане на поправки в конституцията, които биха позволили на Селая да се кандидатира за втори президентски мандат.

Извън границите на Хондурас организаторите на преврата не получиха подкрепа. За възстановяването на власт на Селая призова Общото събрание на ООН. Организацията на американските държави /ОАД/ временно преустанови членството на Хондурас. Превратът беше осъден от редица страни - от САЩ и Европейския съюз до Куба и Венецуела.

Новите власти категорично отказаха да върнат Селая в страната, като заявиха, че ако се опита да премине гарницата той ще бъде незабавно арестуван.