Сенатът на САЩ гласува допълнителни 70 милиарда долара за военните операции в Афганистан и Ирак.

На своето заседание във вторник Сенатът не обвърза финансирането с никаква клауза и срок за извеждане на войските от Ирак.

70 подкрепиха поправката в законопроекта за бюджет за 2008 година. 25 сенатори бяха против.

"Ние не сме длъжни да посочваме никакви срокове, особено произволни, и е нереалистично да прибързваме." Това заяви преди гласуването лидерът на републиканците в Сената Мич Маконел. Той, заедно с независимия сенатор Джоузеф Либерман и още трима, е автор на гласуваната поправка.

Джордж Буш може да счита гласуването за сериозен политически успех.

Демократите, които мнозинство в Сената на САЩ, в средата на ноември утвърдиха законопроекта за финансирането на операцията в Ирак и Афганистан, но с настояването това финансиране да се обвърже със срок за изтегляне.
 

Забавянето на законопроекта доведе до това, че след 17 ноември Пентагонът бе принуден да използва за финансирането на операциите средства от регулярния бюджет на Министерството на отбраната.

Джордж Буш и ръководителят на Пентагона Робърт Гейтс нееднократно тогава предупреждаваха, че допълнително забавяне ще доведе до уволнението на 100 000 граждански сътрудника на министерството, а също така до свиване на операциите на американските военни бази.
С днешното си гласуване проблемът с финансирането на американската армия е свален.