Сенатът на САЩ в четвъртък отхвърли с огромно мнозинство законодателство, което би принудило президента Джо Байдън да изтегли американските войски от Нигер, съобщава "Ройтерс". Мярката е отхвърлена с 86 гласа, а 11 са били "за".

Съединените щати официално обявиха този месец, че е имало военен преврат в Нигер, което води до официално спиране на помощите за страната. Американски официални лица казаха, че няма планове за промяна на присъствието на американските войски в страната.

Нигер беше партньор в борбата на Вашингтон срещу ислямистките бунтовници, които убиха хиляди души и разселиха още милиони в Африка. В страната има около 1000 служители на Министерството на отбраната. Припомняме, че военни офицери завзеха властта в Нигер през юли.

ЕС постигна съгласие относно рамката за санкциите на хунтата в Нигер

ЕС постигна съгласие относно рамката за санкциите на хунтата в Нигер

С ограничителните мерки ЕС може да замрази активи на субекти и да им наложи забрани за пътуване

Републиканският сенатор Ранд Пол твърди, че войските са били неправилно разположени без одобрението на Конгреса и каза, че американците не трябва да бъдат изложени на риск да бъдат хванати в кръстосания огън на конфликт в страната.

"Тъй като Близкият изток е в пламъци, какъв смисъл има да имаме над 1000 войници в Нигер? Има ли смисъл да разполагаме над 1000 войници в страна, управлявана от военна хунта?" изтъкна Пол в реч пред Сената.

Сенатор Бен Кардин, демократическият председател на комисията по външни отношения на Сената, твърди, че ако американците се оттеглят, това може да остави вакуум, който може да бъде запълнен от Русия или партньорските й наемници от "Вагнер". "Не обръщаме достатъчно внимание на тази част от света. Със сигурност не искаме да дадем сигнал, че изоставяме тази част от света", предупреди Кардин.

Хунтата в Нигер осуети опит за бягство на сваления президент

Хунтата в Нигер осуети опит за бягство на сваления президент

Мохамед Базум опитал да напусне страната със семейството си

През последното десетилетие американските войски са обучавали нигерските сили за борба с тероризма и са управлявали две военни бази, включително една, която провежда мисии с дронове срещу Ислямска държава и филиал на Ал Кайда в региона.