В събота Сенатът на САЩ одобри удължаването на срока на действие на програма за електронно и телефонно наблюдение в чужбина, съобщи АФП.

Програмата, която е широко използвана от разузнавателните служби на САЩ, беше критикувана от организации за защита на гражданските свободи. Тя изтичаше днес.

В изявление Белият дом приветства удължаването на програмата, "един от най-важните инструменти за събиране на разузнавателна информация в Съединените щати", и обяви, че президентът Джо Байдън "бързо" ще подпише закона.

Въпросният закон, раздел 702 от Закона за наблюдение на чуждестранното разузнаване (FISA), позволява на разузнавателните служби на САЩ да провеждат програми за електронно или телефонно наблюдение, без задължително да изискват съдебна заповед.

По-специално програмата е насочена към неамерикански граждани в чужбина, включително чрез проучване на имейли. Законопроектът беше остро осъден от организациите за защита на личните данни и гражданските свободи. Той беше приет преди седмица в Камарата на представителите, но подновяването му стана предмет на разгорещени дебати.

Евросъдът ограничи службите в ЕС да провеждат масово подслушване

Евросъдът ограничи службите в ЕС да провеждат масово подслушване

Но се позволяват изключения при случаи

Бившият президент Доналд Тръмп, който иска да измести Джо Байдън от Белия дом, се намеси в дебата, като миналата седмица призова депутатите да "убият FISA".

Програмата "беше използвана срещу мен и много други хора. Шпионираха предизборния ми екип!" - твърди той, без да предоставя никакви доказателства, в своята социална мрежа Truth.

В средата на декември високопоставен служител на Белия дом се изказа в полза на удължаването на програмата, като заяви, че "с оглед на това, което се случва в Израел, с оглед на това, което се случва в Украйна, със заплахата, която представлява Китай, с оглед на това, което се случва с нашите стратегически инфраструктури, с кибератаките, това би било много лош момент да намалим едностранно нашите оръжия".

Тръмп погва ФБР за подслушване

Тръмп погва ФБР за подслушване

Скандалът с манипулирания вот в САЩ се засилва

Поправка от 2008 г. към Закона за наблюдение на чуждестранни разузнавания от 1978 г. дава на разузнавателните агенции правото, без съдебно одобрение, да подслушват телефонни разговори и да преглеждат електронна кореспонденция между чуждестранни граждани, които се намират извън САЩ.